Han Lingdi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Keiser Líng av Hàn (tradisjonell kinesisk: 漢靈帝; forenklet kinesisk: 汉灵帝; hanyu pinyin: Hàn Língdì; 156-13. mai 189), født Líu Hóng (劉宏), var en keiser av det kinesiske Han-dynastiet. Han var tippoldebarnet til keiser Han Zhangdi, og styrte Kina under den første fasen av de gule turbaners opprør.

Under Língs styre ble den keiserlige regjeringen nok en gang dominert av korrupte evnukker. Denne gangen klarte Zhang Rang og hans allierte å fullstendig dominere politikken etter å ha seiret over enkekeiserinne Dou Miaos far Dou Wu og hans allierte, den lærde konfucianisten Chen Fan i 168. Selv etter å ha vokst opp var ikke keiser Líng interessert i regjeringsaffærer, og interesserte seg heller i kvinner og levde en dekadent livsstil. Samtidig påla korrupte embedsmenn høye skatter på bøndene, som førte til folkelig motstand og opprør, og Líng forverret situasjonen ved å selge politiske stillinger for penger.

Líng døde i 189, da 34 år gammel, etter å ha regjert i 21 år. Etter hans død overtok krigsherren Dong Zhuo makten, som hadde avskydd den tidligere keiseren. Keiser Líng var en av de få keisere i historien som ble etterfulgt av en sønn og som likevel fikk et nedsettende posthumt navn (孝靈; Xiàolíng).

Etter keiser Língs styre var det østlige Han-dynastiet svakt og falleferdig. Etter hans død brøt riket sammen, og i flere tiår kjempet en rekke krigsherrer om makten under og før perioden kjent som de tre rikers tid, som begynte da hans sønn Han Xiandi ble tvunget til å abdisere til Cao Pi i 220.


Forgjenger:
 Han Huandi 
漢朝皇帝
Keiser av Hàn

(168189)
Med Enkekeiserinne Dou Miao
(168-72)
)
Etterfølger:
 Han Shaodi