Han Huandi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Keiser Huán av Hàn (tradisjonell kinesisk: 漢桓帝; forenklet kinesisk: 汉桓帝; hanyu pinyin: Hàn Huándì; 132-168 AD), født Líu Zhì (劉志), posthumt navn Xiàohuán (孝桓), var den ellevte keiseren av det senere kinesiske Han-dynastiet, kjent som det senere Han eller Det østlige Han-dynasti, fra 146 til 168. Han var oldebarnet til keiser Han Zhangdi.

Etter at keiser Han Zhidi hadde blitt forgiftet av den mektige embetsmannen Liang Ji, overtalte Liang Ji sin søster, regenten enkekeiserinne Liang Na, til å gjøre den fjorten år gamle Líu Zhì, markien av Liwu, som også var forlovet med deres søster, Liang Nüying, til keiser. Etter hvert som årene gikk ble keiseren fornærmet av Liang Jis aristokratiske og voldelige natur, så han bestemte seg for å eliminere Liang-klanen ved hjelp av evnukker. I 159 lyktes han i å fjerne Liang Ji, men dette førte bare til at evnukkene fikk større makt over alle regjeringens affærer. Korrupsjonen nådde et høydepunkt, og i 166 reiste studenter ved det keiserlige embetsmannsuniversitetet seg i protest mot regjeringa og oppfordret keiser Huán til å kvitte seg med alle de korrupte embetsmennene. I stedet for å høre på protestene beordret keiseren at alle de involverte studentene skulle arresteres. Keiser Huán har blitt regnet som en keiser som nok var smart men som manglet visdommen han trengte for å herske over riket, og hans regjeringstid bidro mye til Hàn-dynastiets fall.

Hou Hanshu beretter om en romersk utsending (kanskje sendt av keiser Marcus Aurelius) som nådde den kinesiske hovedstaden Luoyang i 166 og ble mottatt av keiser Huán. Keiseren døde i 168, etter å ha regjert i 22 år, da 36 år gammel.

Æranavn[rediger | rediger kilde]

  • Jìanhé (建和) 147–149
  • Hépíng (和平) 150
  • Yúanjīa (元嘉) 151–153
  • Yŏngxīng (永興) 153–154
  • Yŏngshòu (永壽) 155–158
  • Yánxī (延熹) 158–167
  • Yŏngkāng (永康) 167


Forgjenger:
 Han Zhidi 
漢朝皇帝
Keiser av Hàn

(Regent: Keiserinne Liang Na
146-50)
(146168)
Etterfølger:
 Han Lingdi