Dong Zhuo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Portrett av Dong Zhuo fra Qing-dynastiet.

Dong Zhuo (kinesisk: 董卓; pinyin: Dǒng Zhuō, født i 139 i Lintao i Kina, død 22. mai 192) var en krigsherre under det sene Han-dynastiet og de tre rikers periode i det gamle Kina.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Dong Zhuo slo i sine unge ned Qiang-iopprøret i Bingzhou (并州)r. For dette ble han belønnet med 9000 ruller fineste silke, som han så delte med sine understilte.

Etterhvert steg han i gradene i de nkeiserlige hær. I 184 ble han beseiret av gule turban-opprørere, og ble degradert. Men på Han Sui i Liangzhou (凉州) trengte ham, ble han utnevnt til general og gitt i oppdrag å slå ned opprøret. I det avgjørende slag stod han overfor Han Sui (som hadde sluttet seg til qiang'ene), som var ham tallmessig overlegen, men ved krigslist klarte Dong Zhuos å narre Han Sui: Etter at Dong hadde avskåret Zhuo hans retrettvei, lot Dong sinn menn demme opp en elv i nærheten. Etter at hans hær hadde krysset den tørrlagte hæren, åpnet de demningene og kom seg unna.

Dong Zhuo ble deretter uttnevnt til frontgeneral og til guvernør i provinsen Bingzhou, men ettersom han ikke ville forlate sine lojale soldater i Liangzhuo, takket han nei til begge stillingene.

Makthaver[rediger | rediger kilde]

Han tok kontroll over Luoyang i 189 etter at hovedstaden endte i kaos etter keiser Ling sin død og et blodig sammenstøt mellom evnukkene og hoffembetsmennene. Dong Zhuo kvittet seg med den rettmessige arvingen til tronen og innsatte i steden den mye yngre broren keiser Xian.

Men Dong Zhuos tyranniske levemåte fikk mangen til å hate ham, og det ble til slutt opprettet en allianse med de forskjellige krigsherrene i landet i et forsøk på å fjerne Dong Zhuo fra makten. Dong Zhuo ble til slutt tvunget til å gå i eksil i Chang'an. En tid senere ble Dong Zhuo myrdet av sin adoptivsønn Lu Bu som var et sammensvergelse som innenriksminister Wang Yun stod bak.

Dynasty Warriors[rediger | rediger kilde]

Dong Zhuo er også en spillbar figur i Dynasty Warriors-serien av Koei, hvor hans valgte våpen ser ut til å være en krysning av en sag og en kinesisk dao.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]