Dong Zhuo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Portrett av Dong Zhuo fra Qing-dynastiet.

Dong Zhuo (kinesisk: 董卓; pinyin: Dǒng Zhuō, født i 139 i Lintao i Kina, død 22. mai 192) var en krigsherre under det sene Han-dynastiet og de tre rikers periode i det gamle Kina. Han tok kontroll over Luoyang i 189 etter at hovedstaden endte i kaos etter keiser Ling sin død og et blodig sammenstøt mellom evnukkene og hoffembetsmennene. Dong Zhuo kvittet seg med den rettmessige arvingen til tronen og innsatte i steden den mye yngre broren keiser Xian.

Men Dong Zhuo sin tyranniske levemåte fikk mangen til å hate ham, og det ble til slutt opprettet en allianse med de forskjellige krigsherrene i landet i et forsøk på å fjerne Dong Zhuo fra makten. Dong Zhuo ble til slutt tvunget til å gå i eksil i Chang'an. En tid senere ble Dong Zhuo myrdet av sin adoptivsønn Lu Bu som var et sammensvergelse som innenriksminister Wang Yun stod bak.

Dynasty Warriors[rediger | rediger kilde]

Dong Zhuo er også en spillbar figur i Dynasty Warriors-serien av Koei, hvor hans valgte våpen ser ut til å være en krysning av en sag og en kinesisk dao.

Se også[rediger | rediger kilde]

historieDenne historie-, person- og kinarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.