Dong Zhuo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dong Zhuo
Fødtapril 139Rediger på Wikidata
Min (Han-dynastiet)
Død22. mai 192Rediger på Wikidata
Chang'an
BeskjeftigelsePolitiker, krigsherre Rediger på Wikidata
Embete
Far董君雅
SøskenDong Min
NasjonalitetØstre Han-dynasti

Dong Zhuo (kinesisk: 董卓; pinyin: Dǒng Zhuō, født 139 i Lintao i Kina, død 22. mai 192) var en krigsherre i det sene Han-dynastiet og de tre rikers periode i det gamle Kina.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Dong Zhuo slo i sine unge år ned Qiang-opprøret i Bingzhou (并州). For dette ble han belønnet med 9000 ruller fineste silke, som han så delte med sine understilte.

Etterhvert steg han i gradene i den keiserlige hær. I 184 ble han beseiret av gule turban-opprørere, og ble degradert. Men da Han Sui i Liangzhou (凉州) trengte ham, ble han utnevnt til general og gitt i oppdrag å slå ned opprøret. I det avgjørende slaget stod han overfor Han Sui (som hadde sluttet seg til qiang'ene), som var ham tallmessig overlegen, men med krigslist klarte Dong Zhuos å narre Han Sui: Etter at Dong hadde avskåret Zhuo hans retrettvei, lot Dong sine menn demme opp en elv i nærheten. Etter at hans hær hadde krysset den tørrlagte elven, åpnet de demningene og kom seg unna.

Dong Zhuo ble deretter utnevnt til frontgeneral og til guvernør i provinsen Bingzhou, men ettersom han ikke ville forlate sine lojale soldater i Liangzhuo, takket han nei til begge stillingene.

Makthaver[rediger | rediger kilde]

Han tok kontroll over Luoyang i 189 etter at hovedstaden endte i kaos etter keiser Ling sin død og et blodig sammenstøt mellom evnukkene og hoffembetsmennene. Dong Zhuo kvittet seg med den rettmessige arvingen til tronen og innsatte isteden den mye yngre broren, keiser Xian.

Men Dong Zhuos tyranniske levemåte fikk mangen til å hate ham, og det ble til slutt opprettet en allianse med de forskjellige krigsherrene i landet i et forsøk på å fjerne Dong Zhuo fra makten. Dong Zhuo ble til slutt tvunget til å gå i eksil i Chang'an. En tid senere ble Dong Zhuo myrdet av sin adoptivsønn, Lu Bu, som var en sammensvergelse som innenriksminister Wang Yun stod bak.

Videospill-figur[rediger | rediger kilde]

Dynasty Warriors[rediger | rediger kilde]

Dong Zhuo er også en spillbar figur i Dynasty Warriors-serien av Koei, hvor hans valgte våpen ser ut til å være en krysning av en sag og en kinesisk dao.

Total War: Three kingdoms[rediger | rediger kilde]

Dong Zhou er også en spillbar figur i Total War: Three Kingdoms, hvor hans valgte våpen er en kinesisk dao

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]