Han Xiandi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Statsminister Cao Cao henretter konkubine Dong, mens en hjelpeløs keiser Xìan ser på i bakgrunnen, en illustrasjon fra en Qing-utgave av Beretningen om de tre kongedømmer.

Keiser Xiàn av Hàn (tradisjonell kinesisk: 漢獻帝; forenklet kinesisk: 汉献帝; hanyu pinyin: Hàn Xiàndì; 181-21. april 234), født Líu Xié (tradisjonell kinesisk: 劉協; forenklet kinesisk: 刘协), stilnavn Bóhé (伯和), var den siste keiser av det 400 år lange kinesiske Han-dynastiet. I 220 ble han tvunget til å abdisere av Cao Pi, og ble siden gitt tittelen Greve av Shānyáng (山陽公; Shānyáng Gōng).

Keiser Xiàn var sønnen til keiser Ling av Han og den yngre broren til Liu Bian. Xié ble satt på tronen i 189 av regent Dong Zhuo, som da avsatte Bian til fordel for hans yngre bror. Av andre militære ledere i landet ble dette regnet som et tegn på at Dǒng nå hadde full kontroll over keiserriket. Etter at Dǒng ble myrdet i 192 av sin fostersønn Lü Bu, ble keiser Xiàn ført en marionetthersker og ble så strandet i hovedstaden Luoyang, hvor krigsherrene formelt anerkjente ham, men uten å gi ham støtte. Deretter kom Xiàn under Cao Caos kontroll i 196, som effektivt brukte Xiàn som en formel hersker, og utstedte befalinger som tjente ham selv i Xiàns navn, og dette hjalp ham mye i hans forsøk på å gjenforene riket, som virket uunngåelig helt fram til Cao ble beseiret av styrkene til Sun Quan og Liu Bei i slaget ved Chibi i 208, som gjorde at Sun og Líu kunne befeste sine territorier. I 220 ble Hàn-dynastiet endelig styrtet av Caos sønn Cao Pi, noe som ble begynnelsen på de tre rikers tid i Kina.

Selv om keiser Xiàn ble nedgradert i rang til greve av Shānyáng, levde han et komfortabelt liv. Han døde fjorten år etter sitt dynastis fall, i 234, da 53 år gammel.


Forgjenger:
 Han Shaodi 
漢朝皇帝
Keiser av Hàn

(189220)
Regenter:
Dong Zhuo (189–192)
Li Jue (192–196)
Cao Cao (196–220)
)
Etterfølger:
 Cao Pi
(keiser av Cao Wei, 220)
Liu Bei
(keiser av Shu Han, 223)
Sun Quan
(keiser av Østlige Wu, 229