Hamburg rådhus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hamburg Rathaus
Rathaus Hamburg.JPG
Hamburg rådhus sett fra Alster
Hamburg Rathaus 123.jpg
Beliggenhet
AdresseRathausmarkt 1, DE-20095 Hamburg
Land TysklandRediger på Wikidata
StrøkAltstadt
Historiske fakta
FormålRådhus
EierHamburg
Arkitekt Gruppe ledet av Martin Haller
StilretningNyklassisisme, historisme
Etablert1886
Påbegynt6. mai 1886
Ferdigstilt26. oktober 1897
Bygningsdata
Høyde112 meter
Gulvareal17 000 km²
Kart
Map
Hamburgs rådhus
53°33′01″N 9°59′32″Ø
Posisjonskart
Hamburg rådhus ligger i Hamburg
Hamburg rådhus
 
Hamburg rådhus (Hamburg)
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted

Inngangspartiet med byvåpenet
Rådhustårnet
Hygia-brønnen i rådhuset gårdsrom
Detalj fra Hygia-brønnen

Hamburg rådhus (tysk: Hamburger Rathaus) i Hamburg-Mitte er møtested for Hamburgs borgerskap (parlamentet) og delstatsregjeringen i bystaten Hamburg.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det tidligere rådhuset ved Trostbrücke brant under den store bybrannen i 1842. I forbindelse med gjenoppførelsen av den indre by ble det bestemt å legge rådhuset vegg i vegg med børsen, ikke langt fra elven Alster.

Det gikk likevel 30 år før man ble enig om rådhusplanene. Utkast til nybygget kom etter internasjonale arkitektkonkurranser i 1854 og 1876, men først i 1885 ble de endelige byggeplanene godkjent. Bygget ble ferdigstilt i 1897, etter 13 års byggetid. Bygget er reist på 4000 peler som ble slått 12 meter ned i sandgrunnen. Det totale byggarealet er på 17 000 kvadratmeter og bygget inneholder 647 rom.

Arkitektur[rediger | rediger kilde]

Rådhuset utvendig[rediger | rediger kilde]

Hamburg rådhus er bygget i historistisk stil. Rådhusets fasade er 111 meter bred og bygget i granitt og sandstein. Tårnet strekker seg 112 meter i været. Bygget er tekket med kobbertak, som er rikt dekorert med spir og statuer. På fasaden mot rådhusplassen (tysk: Rathausmarkt) står det statuer av 20 tysk-romerske keisere i nisjene mellom vinduene, fra Karl den store til Frans II. Over hovedinngangen finnes en mosaikk som forestiller kvinnefiguren Hammonia, en personifisering av byen Hamburg.

Rådhuset innvendig[rediger | rediger kilde]

Fra rådhusets inngangsparti kommer man inn i en veldig buegang (tysk: Rathausdiele). Søylene i dette rommet er dekorert med medaljongformede relieffer av fortjente borgere, som i kontrast til keiserne utenfor skal representere borgerlige verdier. En rekke yrker, bl.a. handelsfolk, jurister, diktere og naturforskere er representert. Kvinner er avbildet på en egen kvinnesøyle (tysk: Frauensäule).

Rådhusets hovedetasje faller i to hoveddeler. I den venstre enden av buegangen fører en trapp til byparlamentet (tysk: Bürgerschaft). På motsatt side fører en annen trapp opp til Senatet. I tillegg til møterommene inneholder etasjen er rekke rikt dekorerte representasjonsrom. En egen sal (tysk: Phoenixsaal) minner om bybrannen i 1842, som var utgangspunktet for rådhusprosjektet. Veggene i det såkalte vaisenrommet (tysk: Waisenzimmer) viser skurdarbeider utført av 80 foreldreløse barn i alderen 8 til 14 år.

Rådhuset inneholder også fasiliteter for sosialt samvær blant byens representanter, både mindre rom, en restaurant i kjelleretasjen (tysk: Ratsweinkeller) og en storstue på 720 kvadratmeter (tysk Grosser Festsaal). Veggene til denne festsalen viser monumentale malerier som skildrer byens historie.

I gårdsrommet mellom rådhuset og børsen finnes Hygiea-brønnen. Brønnen er dekorert med en bronsefigur av gudinnen Hygiea som beseirer en drage. Hygea er en allegori for sunnhet, mens dragen symboliserer koleraepidemien i 1892, som midt i byggeperioden til rådhuset krevde nesten 9000 menneskeliv i byen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Domizlaff, Svante: Das Hamburger Rathaus, Hamburg 2002

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]