Hallsberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jernbanestasjonen i Hallsberg

Hallsberg er et tettsted i Hallsberg og Kumla kommuner i Örebro län i landskapet Närke i Sverige. Det er Hallsberg kommunes administrasjonssenter, ligger 22 km sør for Örebro og hadde 8491 innbyggere i 2019. Stedet vokste frem med jernbanen fra 1862, og er et viktig jernbaneknutepunkt med linjer til Stockholm, Göteborg, Karlstad/Oslo, Motala og Örebro, og med en av Sveriges største godsbanegårder.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Landskapet er overveiende et slettelandskap med leirholdig jord på kalkgrunn. Flere åser går gjennom kommunen.[1] Hallsberg ligger på Örebroåsen og bygynte vokse 1862 når man bygget stasjonshus, et stykke fra kirken. Hallsberg er til stor del vokset frem på grunn av at godsstråket genom Bergslagen og Västra stambanan møtes her. En betydelig årsak til at stedet vokste var også at Johan Thermænius startet industri på plassen 1868. Det var blant annet treskeverk man produserte og AB Johan Thermænius verkstäder ble internasjonalt kjent.

Næring[rediger | rediger kilde]

I Hallsberg oppførtes under krigen et lagerhus for korn. Dette ble et beredskapslager for mat. Kommunen har en betydelig industrisektor, blant annet næringsmiddelindustri, verkstedindustri og transportvirksomheter.[1] I Hallsberg ligger Ahlsell AB logistikksenter og Volvos hyttproduksjon for hjullastere og dumprar. I Hallsberg har også Posten en terminal for brev.

Skoler[rediger | rediger kilde]

Alléskolans gymnasium, drives av Sydnärkes Utdanningsforbund og er videregående skole for kommunene Hallsberg, Askersund och Laxå.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Fransson, Eva (1991). Hallsberg: historien om ett stationssamhälle : doktorsavhandling i arkitekturhistoria på KTHs arkitektursektion : preliminär version inför slutseminarium 1991-05-06 (svensk). [Stockholm]: [KTH].