Halimium lasianthum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Halimium lasianthum
Nomenklatur
Halimium lasianthum
(Lam.) Spach
Hører til
Halimium,
solrosefamilien,
Malvales
Økologi
Habitat: sandige steder, korkeikskog
Utbredelse: sørvest i Europa, Marokko

Halimium lasianthum er en eviggrønn busk i solrosefamilien.

Den blir opptil én meter høy, men er ofte mye lavere. Stenglene er opprette eller utoverliggende og dekket av grå hår. Bladene er motsatte og avlange til lansettformede; de er mørkegrønne på oversiden og hvitfiltet under. Blomstene er gule, 15–25 mm, og sitter i endestilte klaser. Kronbladene kan være ensfargede eller ha en brun flekk ved basis. Arten vokser på sandige steder og i korkeikskog, som regel på sur jord.

Halimium lasianthum i snever betydning er utbredt sør i Portugal og Spania og nord i Marokko. Underarten Halimium lasianthum subsp. alyssoides finnes lenger nord i Portugal, Spania og i vestlige og sentrale Frankrike. Den blir ofte regnet som en egen art, Halimium alyssoides, og har aldri brun flekk på kronbladene.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • C. Grey-Wilson og M. Blamey; norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Teknologisk Forlag. s. 254–255. ISBN 82-512-0355-4. 
  • M. Blamey og C. Grey-Wilson (2004). Wild Flowers of the Mediterranean (2 utg.). London: A & C Black. s. 142. ISBN 0-7136-7015-0. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Halimium lasianthum subsp. alyssoides i Landes