HKB 22./975 Melland-West

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hær Kystbatteri 22./975 Melland vest (HKB 22./975) (tysk: Heeres Küsten Batterie 22./975 Melland-West). Batteriet som også blir kalt Stabben fort, er en kystbefestning og et krigsminnesmerke ved TitranFrøya i Trøndelag. Anlegget ble igangsatt av de tyske okkupantene våren 1941 og ligger på sørsiden av Titran. Avdelingen lå under Artillerigruppe Drontheim-West i Hemnskjel.

Mellom 20 og 25 bunkere ble bygget på området, alle bundet sammen ved hjelp av 200 meter med underjordiske ganger gravd ut av krigsfanger i løpet av tre år. Anlegget var en del av Atlanterhavsvollen og bestod av kommandotårn, tre kanonstillinger på Stabben og fire lyttestasjoner på Titran og Skipheia. Hver av kanonene hadde en rekkevidde på 22 km, og kunne med letthet skyte over til Hitra. Det var også poenget med anlegget, å senke skip. I løpet av krigsårene ble en kanon brukt til å avfyre ett skudd en gang. Det skal ha vært et uhell. Kanonene er borte, men anlegget der de stod montert består.

På Titran var det mellom 500 og 600 innbyggere ved inngangen til andre verdenskrig. Like mange tyske militære holdt etter hvert hus på stedet, av og til dobbelt så mange. I tillegg kom vel 2500 krigsfanger fra østfronten, i hovedsak sovjetiske og serbiske.

De tyske styrkene okkuperte de 15 husstandene på Stabben. Titran opplevde ett bombeangrep under andre verdenskrig, men ingen ble drept eller skadd som en følge av det. Tyskerne forlot Stabben i 1944, men noen få observatører ble fram til 1946.

Det er etablert et museum i kommandotårnet med flere gjenstander fra stedet, så som krigsutstyr, kart, våpen og andre bevarte gjenstander. Kystmuseet i Sør-Trøndelag organiserer faste omvisninger om sommeren.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • «Krigsminnene føres videre på Stabben fort», Hitra-Frøya, sommeravisa 2007.