Rome (TV-serie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rome
Generell informasjon
SjangerHistorisk drama
Prod.landBritisk / Amerikansk / Italiensk
Sesonger2
Episoder22
Lengde50 min. (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
HovedrolleKevin McKidd
Ray Stevenson
Medvirkende
Bak kamera
SkaperBruno Heller, John Milius, William J. MacDonald
RegiMichael Apted
TittelmusikkJeff Beal
KomponistJeff Beal
Prod.selskapHBO
Sending
Periode28. august 200525. mars 2007
TV-kanalHBO / BBC / RAI
Teknisk informasjon
Bildeformat1080i (HDTV)
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb

Rome er en britisk-italiensk-amerikansk historisk dramaserie som gikk på HBO, BBC og RAI fra 2005 til 2007. Handlingen var satt til antikkens Roma. Hovedrollene ble spilt av Kevin McKidd og Ray Stevenson.

Serien ble nedlagt etter to sesonger grunnet høye produksjonskostnader og sviktende seertall.

Handling[rediger | rediger kilde]

Serien er satt i Roma i senrepublikken. Den første sesongen omhandler tiden da Julius Cæsar akkurat var ferdig med sine felttog i Gallia (Gallerkrigen). Han kan imidlertid ikke vende hjem til Roma på grunn av hans manglende samarbeid med senatet i det nevnte felttoget. Cæsars borgerkrig mot Pompeius står derfor sentralt i serien. Samtidig får vi et innblikk i oppveksten til Octavianus (senere keiser Augustus) og de dynastiske stridighetene mellom familien Julii og Junii, to av de mektigste familiene i Roma, og hendelsene som til slutt kulminerer med mordet på Cæsar i 44 f.Kr.

Den overordnede handlingen er sentrert rundt de rike, mektige og historisk signifikante personene i Roma, men seriens perspektiv er gjennom øyenene til to vanlige soldater og deres dagligdagse liv i Romas dårligere strøk. Personene er Lucius Vorenus og Titus Pullo, som er dels basert på to virkelige soldater som er de eneste personene som er nevnt i Julius Cæsars beretning om Gallerkrigene i Commentarii de Bello Gallico. Portretteringen av dem i serien bygger imidlertid ikke fullt ut på historiske fakta.

I begynnelsen blir Vorenus fremstilt som en intelligent og ansvarsfull person, mens Pullo blir fremstilt som en likeglad mann som liker krig og slåssing. Siden fører deres omstendigheter til at Pullo blir mer bevisst, mens Vorenus' oppførsel blir vanskeligere på grunn av hans personlige problemer.

Priser[rediger | rediger kilde]

Serien ble i 2005 nominert til Golden Globe for beste dramaserie. Polly Walker ble nominert til beste skuespillerinne i en TV-serie. I august 2006 ble serien tildelt fire Emmy-priser.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]