Gyllent daggry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Den greske nasjonalistiske bevegelsen «Gyllent daggry» har partimerke og -flagg som er inspirert av en klassisk, gresk meanderbord.
Ultranasjonalister i «Gyllent daggry» demonstrerer i Komotiní i Øst-Makedonia og Thrakia i Hellas desember 2010.

Gyllent daggry (på gresk Χρυσή Αυγή, Khrysi Avgi) er en høyreekstrem organisasjon og et politisk parti i Hellas, ledet av Nikolaos Michaloliakos (Νίκος Μιχαλολιάκος, født 1957). Organisasjonen har uttrykt en militant motstand mot ukontrollert innvandring og sympati med det totalitære, fascistiske regimet til Ioannis Metaxas på 1930-tallet.

Bevegelsen oppstod på 1980-tallet, men ble registrert som parti i 1993. Den definerer seg selv som en «folkets nasjonalistbevegelse» og medlemmene som kompromissløse nasjonalister. Lederen er suveren. Partiets politiske motstandere kaller det ofte for nynazistisk, fascistisk og rasistisk. Ledelsen er beskyldt for å være holocaust-benektere, og medlemskap er bare åpent for ariere og folk av gresk slekt, det vil si med «spartansk blod». Medlemmene hilser hverandre med «hitlerhilsen».

Gyllent daggry fikk 6,97 prosent av stemmene ved parlamentsvalget i mai 2012 og dermed 21 seter i den greske nasjonalforsamlingen. Dette er først gang partiet kommer inn i parlamentet. Ved forrige valg, i 2009, skal det ha oppnådd 0,29 prosent av stemmene.[1][2]

Den 28. september 2013 ble flere av de sentrale personer i Gyllent daggry, deriblant Nikos Michaloliakos arrestert og siktet for å ha opprettet en kriminell organisasjon. Dette skjedde som følge av en etterforskning av drapet på rapperen, og anti-fascisten Pavlos Fyssas.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Carl Alfred Dahl (06.05.2012). «Høyreekstreme på vei inn i det greske parlamentet». Aftenposten. Besøkt 06.05.2012. 
  2. ^ NTB (06.05.2012). «Nynazister inn i den greske nasjonalforsamlingen». Nrk. Besøkt 06.05.2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har multimedieinnhold relatert til