Gyaru

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Gyaru er en subkultur og gatemotestil opprinnelig fra Japan. Ordet Gyaru (ギャル) er en translitterasjon fra det amerikanske ordet «gal». Stilen er inspirert blant annet av den amerikanske Barbie™-dukken, Californiske Valley Girls og surfermote, med bleket hår, moteriktige prangende klær og ofte teatralsk sminke.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Gyaru ble populært i Japan på midten av 90-tallet med motebladet Egg som hadde slagordet «Get wild and be sexy!»[1], der jenter i 15-20-årsalderen begynte å ta solarium, gå i vågale klær og bruke løsnegler, løsvipper og løshår og/eller parykker for å oppnå det uttrykket de ønsket. Dette ble sett som en rebelsk reaksjon på det japanske tradisjonelle skjønnhetsidealet for kvinner, som var naturlig mørkt hår, blek hud og en lydig personlighet. Gyaru er som oftest sett på som rebelske, promiskuøse jenter med intelligensnivå under gjennomsnittet. De ble sett på som unnasluntrere, som ikke ville bli voksen helt enda. Mens dette ble veldig populært blant japanske unge jenter, var det derimot ikke populært blant de eldre generasjonene, slik som det gjerne er når en ny subkultur vokser frem. På denne tiden stakk underkategorien Ganguro seg spesielt ut, og er ofte forvekslet med hele paraplybetegnelsen Gyaru. Tilhengere av Gangurostilen kledde seg gjerne i klær med sterke farger, brukte selvbruningskrem og mange timer i solarium for å bli brune, og brukte store mengder sminke, blant annet foundation som var ment for afroamerikanske kvinner. Spesielt en jente ble kjent for hennes dype hudfarge, kalt Buriteri[2]. Hun var i en periode modell for Egg Magazine og var en frontfigur for mange Gangurojenter på den tiden, og sees som en del av Gyaru-arven. Navnet Buriteri kommer fra en soyasaus med samme navn, brukt i Teriyaki-matlaging. Denne stilen var mest populær på slutten 90-tallet/starten av 2000-tallet, og er nå dødd ut.

Fra tusenårsskiftet begynte Gyaru å dele seg i forskjellige grener, og danne flere underkategorier. Mange av disse underkategoriene har hatt kort levetid, men den som muligens har fått mest oppmerksomhet er Manba, grunnet det ekstreme estetiske uttrykket. Ordet Manba kommer fra Yamanba, som kommer fra japansk og betyr «fjellheks». Dette var noe media og det japanske samfunnet kalte disse jentene, og jentene tok det til seg og forkortet det til Manba. Manbas høydepunkt var rundt 2005, og selv om stilen strengt tatt er sett på som utdødd er det fortsatt noen tilhengere igjen i Tokyo, og Gyaru generelt har fått andre typer mer ekstreme underkategorier som har på sin måte erstattet Manba.

Om man ser på Gyaru sulbkultur i dag[når?], er det den standardiserte stilen Gyaru-kei (ギャル系) som er mest dominerende, med noe nedtonet klesstil og ofte et mer søtt eller glamorøst uttrykk enn et rebelsk et. Det er fortsatt bruk av mye sminke, men for eksempel klistremerker og tusj brukes ikke lengre som sminke, som Ganguro og Manba gjerne brukte. Som med mange motestiler, er det også slik ved Gyaru at nå er alt lov, det er ikke lenger mange krav man måtte oppfylle for å kunne kalle seg «Gyaru», noe som også gjør det lettere for subkulturen å få flere tilhengere. Gyaru har og de vel siste 10 årene gradvis fått flere og flere ikke-japanske tilhengere, ved hjelp av kommunikasjon over internett hjelper det jenter og gutter over hele verden å ta del i denne subkulturen.

Estetiske hovedtrekk[rediger | rediger kilde]

I takt med Gyarus voksende popularitet og stilens nedtoning har det de siste årene har det vært populært blant gyaru å være så blek som mulig, kalt Bihaku (美白) som betyr «vakker og hvit». Dette er en pågående trend i mange asiatiske land, der kvinner og menn gjør det de kan for å unngå direkte sollys, og kjøper hudkrem som lysner huden. Det har i tillegg i akkurat den siste tiden igjen blitt vist en større interesse for bruk av solarium, og solbrune gyaru er oftere å se i magasiner og i Japans storbygater.

Klesmessig fins det svært mange merker med forskjellige design, som kan kjøpes for eksempel på Shibuya 109-kjøpesenteret i Shibuya, Tokyo eller Studio Alta-senteret i Shinjuku, Tokyo. Etter at J-popartisten og moteikonet Kyary Pamyu Pamyus slo gjennom i 2011 med musikkvideoen «PONPONPON» er Gyaru inspirert av Kyary og hennes fargerike klesstil, Harajuku-kei.

Uansett hvor man ser på Gyaru-tidslinjen har det vært spesielt tre estetiske hovedtrekk som har vært konstanten i subkulturen; Hår, negler og sminke. Disse har store forskjeller blant seg selv og, siden det i dag finnes så mange forskjellige understiler og preferanser.

Sminke[rediger | rediger kilde]

En Gyarus sminke legger mest vekt på øynene, og den er ment å gi en illusjon av at øynene er mye større enn de egentlig er. Dette gjøres ved hjelp av circle lenses (kontaktlinser som gjør at irisen ser større ut), løsvipper og måten man legger sminken. Utover øyesminken bruker Gyaru ofte å konturere ansiktet, for å få for eksempel en smalere hake eller en smalere nese. Hos underkategorien Manba er kontureringen av spesielt nesen og øyeområdet svært prominent, med hvitt rundt øyenbrynsbenet og helt øverst på kinnbenet, og en hvit stripe nedover nesen.

Hår[rediger | rediger kilde]

Håret til en Gyaru kan være så mangt. Da stilen først ble populær var det bleket, stort hår som gjaldt, mens nå kan man se gyaru med alle slags hårfarger fra sort til hvitt, blondt til mørkebrunt, i tillegg til unaturlige hårfarger i neon eller pastell. Nøkkelordet er at håret ikke skal være naturlig og/eller flatt. En gjenganger som man ofte har sett de senere årene er krøllete hår som er tupert lengst inn mot hodebunnen for å skape volum, gjerne i lysbrune nyanser med blonde striper.

Negler[rediger | rediger kilde]

Nelgene er ofte dekorerte med forskjellig design. Designet kan både være kun neglelakk i forskjellige farger og motiver, men det er og populært å se såkalte 3D-negler, med store strasstener, forskjellige små figurer og annet smått. Lengden varierer, fra helt kortklipt til 10 cm lange løsnegler.

Underkategorier[rediger | rediger kilde]

Dette er bare et utvalg av de mest populære underkategoriene gjennom tidene:

 • Gyaru-kei (ギャル系) Den standardiserte gyarustilen, den som mesteparten av gyarutilhengerne følger. Ikke noe spesielt uttrykk, men følger heller trender.
 • B-Gyaru (Bギャル) Inspirert av afroamerikansk hip hop- og RnB-kultur.
 • Kogyaru (コギャル/子ギャル) Gyaru med skoleuniform.
 • Kuro Gyaru (黒ギャル) Dagens gjenoppliving av Manba, med stort hår, lange negler og den alltid gjenkjennelige solbrune huden. Litt mer glamorøst enn det Manba var.
 • Manba/Yamanba (マンバ/ヤマンバ) Fargerik underkategori, med mye bruk av hvit sminke på meget solbrun hud, neonfargede klær og løshår i alle salgs farger.
 • Ganguro (ガングロ) Manbas forgjenger, med mørk hud, hvit sminke og bleket hår. Mye bruk av platåboots, og klistremerker som en del av sminken.
 • Rock Gyaru /Rock-kei (ロックギャル/ロック系) Inspirert av den vestlige rockesjangeren, med nagler, bruk av skinn og sterkere, svart sminke.
 • Ora Ora-kei (オラオラ系) Stil inspirert av Yankii- og Bōsōzokusubkulturen, som har interesse i biker-miljøet. Klærne er som regel mørke med gull- eller sølvprint på, mens hår og sminke er relativt lik Rock Gyaru.
 • Hime Gyaru (姫ギャル) Inspirert av eventyrprinsesser, med mye bruk av blomstermønstre, pastellfarger og stort hår i bouffant-stil. Kan bli forvekslet med Himeloli, en Lolitastil som har noen av de samme elementene.
 • Onee Gyaru (お姉ギャル) Onee betyr storesøster på japansk, og Oneegyaru er en mer moden og voksen versjon av Gyaru-kei. Fargene er litt mørkere, mer nøytrale, og sminken er lagt mer naturlig. Hos Oneegyaru er bl.a dyre merkevesker populært, spesielt fra Chanel, Louis Vuitton og Hermès.
 • Gyaru mama (ギャルママ) Gyaru som ønsker å fortsette å kle seg Gyaru selv etter å ha fått barn.
 • Gyaru-O (ギャル男) Den mannlige motparten til Gyaru. Her finnes det også understiler, som Manba, Rock-kei og Host-kei.

Gyaru Circles[rediger | rediger kilde]

I Gyaru fins det noe som heter Gyaru Circles (ギャルサークル, eller forkortet ギャルサー), der gyaru samles og danner en slags fritidsgruppe, en vennegjeng. Man er sett på som et medlem av denne gruppen, og man møtes for å shoppe, danse Para Para eller bare henge, gjerne på cafeer eller karaokebarer. Ofte har disse sirklene egne navn, der den nåværende mest kjente sirkelen heter Black Diamond[3], med over 100 medlemmer, der også ikke-japanske Gyaru er velkomne til å søke om medlemskap. Black Diamond er de som gjenopplivet Manba og gitt det en ny innpkaning og navn, og det er antageligvis derfor solbrun hud er blitt mer populært igjen i den siste tiden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]