Gyaru

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
To ganguro-jenter i Tokyo i april 2008.
To japanske ganguro-jenter på t-banen i august 2006.
Pop-stjernen Kyary Pamyu Pamyu på MTV VMAJ 2014.
Jente fotografert i Shibuya i 2010.
Ganguro-jenter i skoleuniform, såkalt «kuro gyaru»-stil, i Shinjuku i september 2015.

Gyaru er en subkultur og gatemotestil med opprinnelse i Japan.[1] Ordet gyaru (ギャル) betyr jente på japansk, men i denne sammenhengen oppfattes det av noen som en translitterasjon fra det amerikanske ordet «gal» (slang for girl, jente).[2] Stilen er inspirert blant annet av den amerikanske Barbie-dukken, kaliforniske «valley girls» og surfemote, med bleket hår, moteriktige, prangende klær og ofte teatralsk sminke.

Stilen har også fått tilhengere utenfor Japan.[3]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Gyaru ble populært i Japan på midten av 1990-tallet med motebladet Egg Magazine som hadde slagordet «Get wild and be sexy!»[4], der jenter i 15–20-årsalderen begynte å ta solarium, gå i vågale klær og bruke løsnegler, løsvipper og løshår og/eller parykker for å oppnå det uttrykket de ønsket. Dette ble sett som en rebelsk reaksjon på det japanske, tradisjonelle skjønnhetsidealet for kvinner, som var naturlig mørkt hår, blek hud og en lydig personlighet. Gyaru ble særlig i starten gjerne sett på som rebelske, promiskuøse jenter[1] med intelligensnivå under gjennomsnittet. De ble sett på som unnasluntrere, som ikke ville bli voksne enda. Mens dette ble veldig populært blant japanske unge jenter, var det derimot ikke populært blant de eldre generasjonene[1], slik som det gjerne er når en ny subkultur vokser frem.

Ganguro-stilen[rediger | rediger kilde]

Delvis som en reaksjon på den første bølgen av gyaru, vokste underkategorien «ganguro» frem.[1] Denne stilvarianten blir ofte forvekslet med hele paraplybetegnelsen gyaru. Tilhengere av ganguro-stilen kledde seg gjerne i klær med sterke farger, brukte selvbruningskrem og mange timer i solarium for å bli brune, og brukte store mengder sminke, blant annet foundation som var ment for afroamerikanske kvinner. Dessuten begynte disse jentene å snakke på en måte som ble ansett som vulgær og upassende for unge jenter.[1]

Spesielt én jente ble kjent for sin dype hudfarge; hun kalte seg «Buriteri» etter en soyasaus som har dette merkenavnet. Hun var i en periode modell for Egg Magazine og var en frontfigur for mange ganguro-jenter på den tiden. Denne stilen var mest populær på slutten 1990-tallet/starten av 2000-tallet, og etter noen år ble den utdatert.

Manba-stilen[rediger | rediger kilde]

Fra tusenårsskiftet begynte gyaru å dele seg i forskjellige grener, og danne flere underkategorier. Mange av disse underkategoriene har hatt kort levetid, men den som muligens har fått mest oppmerksomhet er Manba, grunnet det ekstreme estetiske uttrykket. Ordet manba kommer fra yamanba, som kommer fra japansk og betyr «fjellheks». Dette var noe media og det japanske samfunnet kalte disse jentene, og jentene tok det til seg og forkortet det til manba. Manba-stilen var på topp rundt 2005, og selv om stilen strengt tatt er sett på som utdødd er det fortsatt[når?] noen tilhengere igjen i Tokyo, og gyaru generelt har fått andre typer mer ekstreme underkategorier som på hver sin måte erstattet manba.

Gyaru-kei[rediger | rediger kilde]

Om man ser på gyaru-subkulturen i dag[når?], er det den standardiserte stilen gyaru-kei (ギャル系) som er mest dominerende. Gyaru-kei kjennetegnes av en noe mer nedtonet klesstil, og det legges mindre vekt på å være rebelsk; uttrykket er som regel mer søtt eller glamorøst. Der er det fortsatt bruk av mye sminke, men for eksempel klistremerker og tusj brukes ikke lenger som sminke, slik som var vanlig blant ganguro og manba. Innen gyaru er det mange variasjoner, det er ikke spesielle krav man må oppfylle for å kunne kalle seg «gyaru», noe som også gjør det lettere for subkulturen å få flere tilhengere. Takket være internett har gyaru gradvis fått flere og flere ikke-japanske tilhengere.

Estetiske hovedtrekk[rediger | rediger kilde]

Etter hvert som gyaru-stilen ble stadig mer populær, ble det visuelle uttrykket også modifisert. Det ble en trend blant gyaru å være så bleke som mulig, og dette ble kalt bihaku (美白), som betyr «vakker og hvit». Blek hud anses som moteriktig i mange asiatiske land, der kvinner og menn gjør det de kan for å unngå direkte sollys, og kjøper hudkrem som lysner huden. Pendelen har svingt på nytt, og det har igjen[når?] blitt mer populært å gå i solarium, og solbrune gyaru er oftere å se i magasiner og i japanske storbygater.

Uansett hvor man ser på gyaru-tidslinjen har det vært spesielt tre estetiske hovedtrekk som har vært konstanten i subkulturen; Hår, negler og sminke.

Klær[rediger | rediger kilde]

Klesmessig finnes det svært mange ulike merker innen gyaru, som kan kjøpes for eksempel på Shibuya 109-kjøpesenteret i Shibuya, Tokyo eller Studio Alta-senteret i Shinjuku, Tokyo. Etter at J-popartisten og moteikonet Kyary Pamyu Pamyu slo gjennom i 2011 med musikkvideoen «PONPONPON», er gyaru inspirert av Kyary og hennes fargerike klesstil, Harajuku-kei.

Sminke[rediger | rediger kilde]

Gyaru-sminke dreier seg først og fremst om øyesminke, og målet er å skape en illusjon om at øynene er mye større enn de egentlig er. Dette gjøres ved hjelp av «circle lenses» (kontaktlinser som gjør at irisen ser større ut), løsvipper og måten man legger sminken. Utover øyesminken bruker gyaru ofte å konturere ansiktet, for å få for eksempel en smalere hake eller en smalere nese. Hos underkategorien manba er kontureringen av spesielt nesen og øyeområdet særlig fremtredende, med hvitt rundt øyenbrynsbenet og helt øverst på kinnbenet, og en hvit stripe nedover nesen.

Hår[rediger | rediger kilde]

En gyaru kan ha flere hårstiler. Da stilen først ble populær var det bleket, stort hår som gjaldt, mens senere kunne man se gyaru med alle slags hårfarger fra sort til hvitt, blondt til mørkebrunt, i tillegg til unaturlige hårfarger i neon eller pastell. Hovedsaken er at håret ikke er naturlig og/eller flatt. De senere årene[når?] ser man ofte gyaru med krøllete hår som er tupert lengst inn mot hodebunnen for å skape volum, gjerne i lysbrune nyanser med blonde striper.

Negler[rediger | rediger kilde]

Neglene er ofte dekorerte med forskjellig design. Designet kan både være kun neglelakk i forskjellige farger og motiver, men det er og populært å se såkalte 3D-negler, med store strasstener, forskjellige små figurer og annen pynt. Lengden på neglene kan variere, fra helt kortklipt til 10 cm lange løsnegler.

Underkategorier[rediger | rediger kilde]

Dette er bare et utvalg av de mest populære underkategoriene gjennom tidene:

  • Gyaru-kei (ギャル系) – den standardiserte gyaru-stilen, den som flesteparten av gyaru-tilhengerne følger. Ikke noe spesielt uttrykk, men følger heller trender.
  • B-gyaru (Bギャル) – inspirert av afroamerikansk hiphop- og RnB-kultur.
  • Kogyaru (コギャル/子ギャル) – gyaru med skoleuniform.
  • Kuro gyaru (黒ギャル) – en senere versjon av manba, med stort hår, lange negler og den alltid gjenkjennelige solbrune huden. Litt mer glamorøst enn det manba var.
  • Manba/yamanba (マンバ/ヤマンバ) – fargerik underkategori, med mye bruk av hvit sminke på meget solbrun hud, neonfargede klær og løshår i alle salgs farger.
  • Ganguro (ガングロ) – forløperen til manba-stilen, med mørk hud, hvit sminke og bleket hår. Mye bruk av platåstøvler, og klistremerker som en del av sminken.
  • Rock gyaru /rock-kei (ロックギャル/ロック系) – inspirert av den vestlige rockesjangeren, med nagler, bruk av skinn og sterkere, svart sminke.
  • Ora ora-kei (オラオラ系) – stil inspirert av yankii- og bōsōzoku-subkulturen, som har interesse i biker-miljøet. Klærne er som regel mørke med gull- eller sølvprint på, mens hår og sminke er relativt lik rock gyaru.
  • Hime gyaru (姫ギャル) – inspirert av eventyrprinsesser, med mye bruk av blomstermønstre, pastellfarger og stort hår i bouffant-stil. Kan bli forvekslet med himeloli, en lolitastil som har noen av de samme elementene.
  • Onee gyaru (お姉ギャル) – onee betyr storesøster på japansk, og onee gyaru er en mer moden og voksen versjon av gyaru-kei. Fargene er litt mørkere, mer nøytrale, og sminken er lagt mer naturlig. Hos Onee gyaru er bl.a dyre merkevesker populært, spesielt fra Chanel, Louis Vuitton og Hermès.
  • Gyaru mama (ギャルママ) – gyaru som ønsker å fortsette å kle seg gyaru selv etter å ha fått barn.
  • Gyaru-o (ギャル男) – det mannlige motstykket til gyaru. Her finnes det også understiler, som manba, rock-kei og host-kei.

Gyaru-kretser[rediger | rediger kilde]

I gyaru-kulturen fins det noe som heter gyaru-kretser (engelsk: Gyaru Circles, japansk: ギャルサークル, eller forkortet ギャルサー), der gyaru samles og danner en slags fritidsgruppe, en vennegjeng. Man møtes for å shoppe, danse para para eller bare være sammen, gjerne på kafeer eller karaokebarer. Ofte har disse kretsene egne navn; den nåværende[når?] mest kjente kretsen heter Black Diamond, og har over 100 medlemmer. Også ikke-japanske gyaru er velkomne til å søke om medlemskap i Black Diamond. Denne kretsen er kjent for å ha gjenopplivet manba-stilen og gitt det en ny innpakning og navn, og det er antageligvis derfor solbrun hud er blitt mer populært igjen i den siste tiden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e «Gyaru – Subcultures and Sociology» (engelsk). Grinnell College. Besøkt 24. oktober 2021. «The beginning of the 1990s marked the first wave of gyaru subculture, kogyaru, when people started noticing an emergence of a large number of school girls from rich private schools with “brown hair, short schoolgirl skirts, and slightly tanned skin clutching European luxury bags and wearing Burberry scarves.” In the context of Japan’s financial crisis after inflation, kogyarus mostly consists of girls from the upper class who had accumulated wealth and were able to afford highly-priced clothings. In other words, Kogyaru luxurious everyday style can be explained by their desire to display a status of style leader through their ability to buy fancy Western fashion items.» 
  2. ^ «Defining The Gyaru Girl: A Look Into Japan's Gyaru Culture | YABAI - The Modern, Vibrant Face of Japan». YABAI. 21. juni 2017. Besøkt 24. oktober 2021. 
  3. ^ Enyam, Koubang Mbilase (24. juni 2016). «Skjønnhet på kvinnenes premisser». Utrop. Besøkt 24. oktober 2021. «Gyaru-stilen fra Japan har spredt seg til flere steder i verden siden den oppstod på 2000-tallet. Keziah Rengård er en tilhenger av livsstilen. Tanken bak Gyaru er å bryte med mennenes skjønnhetsideal.» 
  4. ^ «Bildefil: EGG | Get Wild, Be Sexy». 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]