Gustaf Fjæstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gustaf Fjæstad
Gustaf Adolf Fjaestad - from Svenskt Porträttgalleri XX.png
Født22. desember 1868
Stockholm
Død17. juli 1948 (79 år)
Arvika
Ektefelle Maja Fjæstad
Søsken Anna Fjæstad, Amalia Fjæstad
Barn Bo Fjæstad
Utdannet ved Kungliga Akademien för de fria konsterna, Konstnärsförbundets skola
Beskjeftigelse Kunstmaler, designer, skøyteløper
Nasjonalitet Sverige

Armchair by Gustaf Fjæstad, 1905 ca., Musée d'Orsay, Paris

Gustaf Adolf Christensen Fjæstad (født 22. desember 1868 i Jakobs församling, Stockholm, død 17. juli 1948 i Arvika) var en svensk kunstner (maler, grafiker, kunsthåndverker) og idrettsmann. Han var gift med tekstilkunstneren Maja Fjæstad.

Kunstneren[rediger | rediger kilde]

Fjæstad studerte kunst ved Konstakademien og for Bruno Liljefors og Carl Larsson. Han kalles for Rimfrostens mester og grunnla den såkalte Rackengruppen ved innsjøen Racken ved Arvika i Värmland, som kusntnere som Björn Ahlgrensson, Bror Lindh og Fritz Lindström tilhørte. Som kunstner betraktes han av mange som blant de fremste svenske malerne. Hans vinterlandskap er kjente, og han er representert på mange svenske museer, for eksempel Nationalmuseum og Thielska galleriet i Stockholm, og Rackstadmuseet i Arvika. Hans verk selges ofte på de store auksjonshusene. Fjæstad var medlem i foreningen Konstnärsförbundet.

Idrettsmannen[rediger | rediger kilde]

Som idrettsmann tilhørte han den svenske eliten i hurtigløp på skøyter og sykling, og i 1891 noterte han verdens beste tid på distansen en engelsk mil (2.51,2) under løp i Hamar i Norge. På sykkel vant han i 1892 både det første sykkelrittet i Sverige som var åpent for alle ("Mästerskapsridt för Sverige", 10 km) samt den første utgaven av rittet Mälaren runt.

Han ble senere en stor mesen for svensk skøytesport, blant annet ved å donere kunstverk.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]