Guri Rusten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Guri Rusten
Født12. aug. 1955[1]Rediger på Wikidata (68 år)
BeskjeftigelseDiplomat Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Guri Rusten (1955–) er en norsk diplomat, ambassadør i Sarajevo fra 2016 til 2020.

Rusten er utdannet cand.philol.

Hun har arbeidet i norsk utenrikstjeneste fra 1998. Hun var ministerråd ved ambassaden i Warszawa fra 2007 til 2011. Hjemme igjen var hun underdirektør i Utenriksdepartementet fra 2011 til 2013, deretter avdelingsdirektør fram til 2016.

Hun fikk da stillingen som ambassadør i Sarajevo, en jobb hun hadde fram til desember 2019, da hun ble fratatt sikkerhetsklarering, beordret hjem til Oslo og fikk en stilling som seniorrådgiver i Utenriksdepartementet. Grunnen var at hun var blitt kjæreste med en mann fra Bosnia-Hercegovina, en mann som senere ble hennes ektefelle.

Rusten hadde hatt plettfri tjenestehistorikk og vært sikkerhetsklarert i 24 år, men Sivil klareringsmyndighet (SKM) mente de ikke hadde tilstrekkelig oversikt over kjæresten, og la til grunn at forholdet ga henne en tilknytning til andre stater - noe som kan innvirke på muligheten for å bli utsatt for tilnærming, påvirkning, press. Etter at Rusten forgjeves hadde klaget til SMK brakte hun saken inn for klageinstansen, Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). De opphevet vedtaket og krevde ny SKM-vurdering. Etter en en nitten måneder lang klageprosess fikk Rusten delvis medhold. Hun fikk igjen sikkerhetsklarering, men på et lavere nivå, og fortsatt uten anledning til å jobbe i eller med Bosnia-Hercegovina.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]