Gunnar Nilsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gunnar Nilsen
Født31. mars 1913[1]Rediger på Wikidata
GlemmenRediger på Wikidata
Død3. okt. 1984[1]Rediger på Wikidata (71 år)
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Gunnar Nilsen (født 31. mars 1913 i Fredrikstad (Glemmen), død 3. oktober 1984 i Fredrikstad) var en norsk forretningsmann og pionèr innen matvarebransjen. Han grunnla matvareprodusenten Stabburet, og ble kjent under tilnavnet «Stabbur-Nilsen».

Nilsen begynte med handel og produksjon allerede da han gikk på folkeskolen. Han åpnet sin første butikk 19 år gammel, og i 1936 utvidet han fra tobakkskiosk til delikatesseforretning med egen produksjon. Denne kalte han Stabburet matsenter, som ble Norges første selvbetjente dagligvarebutikk. Han utvidet stadig. Under og like etter andre verdenskrig baserte han seg mest på fisk, men da kjøttrasjoneringen ble avviklet i 1950 la han raskt om. Han ble etter hvert en av landets største produsenter av kjøtthermetikk. Han bedrev effektiv og personlig markedsføring, og han var en ivrig lobbyist for å få gjennomført sine planer.

Produksjonen ble i 1969 solgt til Denofa-Lilleborg. Matbutikken "Stabburet matcenter Gunnar Nilsen", som var en av landets største, ble beholdt av familien frem til 1985.

Nilsen var avholdsmann hele sitt liv, og han brukte mye krefter på å hjelpe folk med alkoholproblemer, blant annet med jobb i konsernet. Da butikken ble solgt, var det med klausul om at det ikke skulle selges alhoholholdige drikker så lenge Nilsen eller kona levde. Han var også en av initiativtakerne til det alkoholfrie ølet Zero.

Nilsen var en tid formann i Fredrikstad Fotballklubb. I 1972 ble han utnevnt til ridder av St. Olavs Orden. Han har en gate oppkalt etter seg sentralt i hjembyen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Norsk biografisk leksikon, oppført som “Stabbur-Nilsen”, Norsk biografisk leksikon ID Gunnar_Nilsen, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]