Denofa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et dronefoto av produksjonsanlegget til Denofa AS i Fredrikstad.
Dronefoto av anlegget til Denofa AS i Fredrikstad.


Denofa AS er et norsk industriselskap som ble grunnlagt i Fredrikstad i 1912. Hjørnesteinsbedriften har i over 100 år bearbeidet forskjellige typer råvarer som har blitt brukt til produksjon av næringsmidler og dyrefôr. I 2020 overtok Hans Petter Olsen som CEO i Denofa AS.

Selskapet har formelt vært en del av det brasilianske landbruksselskapet AMAGGI Group, med hovedkvarter i Cuiabá, Mato Grosso, siden 2009. Fire år senere, i 2013, ble Denofa AS heleid av AMAGGI Group.

Produkter[rediger | rediger kilde]

Siden midten av 1990-tallet har Denofas hovedvirksomhet vært ansvarlig innkjøp av 100% avskogingsfri, ikke-genmodifisert og bærekraftsertifisert soya. Soyabønnene prosesseres til lecitin, soyamel og soyaolje på anlegget i Fredrikstad.

  • Lecitin er en emulgator som blant annet brukes i supper, sauser, majones og sjokolade, for å få olje og vann til å blande seg.
  • Soyamel med så høyt proteininnhold er ikke så godt egnet som mat, men er en ypperlig tilsetning i dyrefôr.
  • Soyaolje kan enten raffineres til matolje eller brukes som tilsetning i fôr.

Soya som fôrråvare[rediger | rediger kilde]

Soya vokste frem som et trygt fôralternativ da det i 1990 ble forbudt å bruke kjøttbeinbeinmel i norsk dyrefôr, av frykt for kugalskap.

Særlig soya fra Brasil er ansett som gunstig fra et kvalitetsperspektiv, ettersom proteininnholdet i bønnene som dyrkes i et tropisk klima er vesentlig høyere. Det innebærer også at norske bønder får en høyere avsetning på fôrkornet sitt.

Bærekraftig produksjon[rediger | rediger kilde]

Siden 2010-tallet har bærekraft i økende grad blitt førende for hva slags kraftfôr som ønskes benyttet i norsk dyrefôr. Soyabønnene som Denofa importerer fra Brasil til kaia i Fredrikstad leveres med et eksepsjonelt lavt klimafotavtrykk (0,512 kg CO2e).

Dette skyldes at Denofa begynte tidlig å stille strenge krav til leverandørene med tanke på sporbarhet, for å sikre at bønnene ikke var produsert gjennom genmodifisering (non-GMO). Når sporbarhetssystemet ("Identity Preservation program") var etablert, var det deretter mulig å hekte på ytterligere krav om blant annet null avskoging ("Land Use Change") samt forsikringer om at sosiale forhold var ivaretatt.

Dette har bidratt direkte til at også AMAGGI Group selv har prioritert bærekraft høyt på tvers av sin organisasjon. AMAGGI er for eksempel den eneste soyaprodusenten i verden med A-klassifisering fra CDP Forest, en internasjonal non-profit organisasjon som rangerer selskaper for å fremme skogvern globalt. AMAGGI tronet også helt øverst på Forest 500-listen til Global Canopy, som gjennom 2022 vurderte 350 globale selskaper og deres innsats mot avskoging.

Betalingsvilje for avskogingsfri soya[rediger | rediger kilde]

Global soyaproduksjon har tradisjonelt blitt forbundet med avskoging av regnskogen i Amazonas og Cerrado-savannen i Brasil. Denofas holdning har alltid vært å stille absolutte krav til leveranse av garantert avskogingsfrie råvarer. I tillegg har selskapet fungert som en pådriver for å øke sporbarhet og åpenhet i leverandørkjeden. Et annet viktig virkemiddel har vært å vise at det finnes en betalingsvilje i Norden for soya som er produsert på en forsvarlig og bærekraftig måte.

De ikke-genmodifiserte, avskogingsfrie soyabønnene som AMAGGI leverer til Denofa er ProTerra-sertifisert og sertifisert av Round Table on Responsible Soy (RTRS). Norge var lenge det eneste i landet i verden som kunne skilte med 100% avskogingsfri soyakonsum, etterfulgt av Nederland og Belgia, ifølge IDH – Sustainable Trade, som står bak den årlige rapporten European Soy Monitor.

Andre forretningsområder[rediger | rediger kilde]

Selv om den norsk-importerte soyaen er bærekraftig, i alle fall med de volumene Denofa importerer i dag, forventer FN at vi trenger å øke den globale matproduksjonen med minst 60-70%. I 2021 spant Denofa AS ut et nytt selskap – Pronofa ASA – som skulle se på mulighetene for å utnytte nye, bærekraftige proteinråvarer som kan supplere soya i fremtiden.

Denofa AS har i tilegg egen ISPS-godkjent havn og tilbyr ulike havnetjenester. Selskapet produserer i tillegg egen damp som båe benyttes i egenproduksjon og av andre bedrifter på Øra industriområde.

Denofas historie[rediger | rediger kilde]

Denofa ("De Nordiske Fabriker") ble etablert 10. mai 1912 og var opprinnelig en produsent av matoljer. Lilleborg kjøpte halvparten av Denofa i 1925. Så tidlig som i 1955 ble det første prosessanlegget for soyabønner etablert på Øra. I 1958 kjøpte Borregaard den andre halvparten av Denofa, og året etter fusjonerte de selskapet til A/S Denofa og Lilleborg Fabrikker.

I perioden 1970-1986 opererte olje- og fettvirksomheten til Borregaard under navnet Denofa AS. I forbindelse med at Denofa-Lilleborg omsider ble fisjonert i 1996, ble Denofa integrert med Orklas kjemiområde – Borregaard. Etter flere krevende år, ble redningen for Denofa at brasilianske AMAGGI Group først kom inn på eiersiden i 2009 og deretter tok kontroll over selskapet i 2013. Siden har Denofa vært sikret stabil tilgang på kvalitetsråvarer fra Brasil og finansiell støtte til å ta ut større potensialer i markedet.

==Eksterne lenker Offisielt nettsted==