Gullknoppurt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gullknoppurt
Gullknoppurt
Nomenklatur
Centaurea Macrocephala
Populærnavn
gullknoppurt[1]
Klassifikasjon
RikePlanter
DivisjonDekkfrøete planter
KlasseTofrøbladete planter
OrdenKurvplanteordenen
FamilieKurvplantefamilien
SlektKnoppurtslekta
Miljøvern
Fremmedartslista:[2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

LO — Lav risiko 2023

Økologi
Antall arter: 350-500
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Kaukasus og Armenia
Inndelt i

Gullknoppurt (Centaurea macrocephala) er en storvokst blomst i kurvblomstfamilien.

Den er en nær slektning av andre knoppurtplanter som honningknoppurt og fagerknoppurt. Blomsten er flerårig og blomstrer med 7–10 cm store, gule blomster på en kraftig stengel. Blomstringen skjer fra juni til september. Den er viltvoksende i Kaukasus på subalpine gressmarker og i Armenia.

Ung knopp av Centaurea macrocephala.

Her i landet dyrkes den som hageplante og er en mye brukt staude. Den foretrekker næringsrik og gjerne noe leirholdig jord. Er jorda leirholdig tåler den tørke bedre. Planten trives best i sol til lett skygge og er meget populær blant humler og bier.

Gullknoppurt egner seg godt som snittblomst eller tørket som evighetsblomst. Den brukes ofte som solitærplante i hagen og er hardfør.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 26. september 2023. Besøkt 26. september 2023. 
  2. ^ Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (11. august 2023). «Karplanter. Vurdering av økologisk risiko for gullknoppurt Centaurea macrocephala som LO (ikke vurdert i 2018) for Fastlands-Norge med havområder»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. Besøkt 26. september 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]