Guldsmedenga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Guldsmedengen»)
APL ligger på Guldsmedenga

Gullsmedenga eller Guldsmedenga[1] (tidligere skrevet Guldsmedengen) er et sted ved utløpet av NidelvaHisøy i Arendal kommune i Agder fylke. Guldsmedenga er en gammel tettbebyggelse som lenge har vært en del av tettstedet Arendal. Guldsmedenga tilhørte Hiis gård, og tomtene var, som vanlig i Arendal, festetomter.

Guldsmedenga hadde en strategisk beliggenhet midt i Arendals havnebasseng. En del av området stikker ut i havnebassenget, og kalles Holmen. Her var det bl.a. lager og utsalg av kull og koks. Guldsmedenga ligger rett ved Kolbjørnsvik.

Nidelva var en viktig transportåre for tømmer. Ved elveutløpet ble dette tømmeret klargjort til eksport, ofte i foredlet form. Bjelkehugging var lenge en viktig aktivitet, noe stedet Huggerparken (Fanteparken) tyder på. Tidlig på 1800-tallet var det etablert såpefabrikk og tønnefabrikk. og trevareproduksjon var noe av virksomheten på Guldsmedenga. Da dampmaskindrevne sagbruk kom midt på 1800-tallet kom det flere nær elveutløpet. Skarvedalen Dampsag sysselsatte fra 1868 en stor del av befolkningen på Guldsmedenga. Deler av Guldsmedenga ble brukt som tørkeplass for trelast.

I 1786 bodde det seks familier på Guldsmedenga. Den eldste bebyggelsen lå på sjøsiden av Holmen, ut mot elva. Her bodde de mer velstående, bl.a. skipsførerne. Fra 1850 skyter byggingen av nye hus fart, bl.a. på grunn av industrivirksomheten. Boligbebyggelsen på Guldsmedenga er – som ellers i Arendal – hovedsakelig i 1 1/2–2 etasjer med haveflekker til hvert hus.

Firmaet APLs kontorbygg, som ligger vendt mot Arendals havnebasseng, er i dag det mest iøynefallende i bebyggelsen på Guldsmedenga.

Stedsnavnets opphav har vært diskutert, og mange har undret seg over om det har bodd en gullsmed på stedet, eller at området tilhørte en slik håndverker. Når Kartverket tilrår at stedsnavnet skal skrives "Guldsmedenga" er det et dansk ord som tillegges vekt. Et insekt som vi på norsk kaller øyestikker heter på dansk guldsmed, og stedsnavnets betydning er sannsynligvis «øyestikkerenga».

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Gunnar Tveiten: Historiske glimt fra Guldsmedengen på Hisøy. Hisøybilder VIII. Hisøy Historielag 2001.