Gulaman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sago at gulaman

Gulaman er plater av tørket agar som i det filippinske kjøkken brukes til å lage desserter av gelé-type. Vanligvis siktes det spesifikt til forfriskelsen sago't gulaman, også kalt samalamig, som tilbys av gateselgere. Denne drikken består av gulamankuber og/eller sago- eller tapioka-perler[1] i melk, fruktsaft eller brunsukkervann smakssatt med pandanblader.

Gulaman er det filippinske kulinariske bruk av agar, som kommer fra sjøgress, for det meste fra gelidium corneum—en av de mest utbredte av spiselige alger.[2] Den selges for det meste dehydrert og formet som langsmale tørre plater som enten er blanke eller fargede.[1] De kan også selges i pulverform, som for eksempel ZANG Gulaman.[3]

Gulaman brukes i forfriskninger eller desserter som sago at gulaman (eller gulaman at sago, sammentrukket: sago't gulaman), buko pandan, agarflan, halo-halo, forskjellige fruktsalater, svart gulaman, og rød gulaman.

Forskjeller mellom gelatin og gulaman[rediger | rediger kilde]

Begrepene gelatin (eller «jelly») og gulaman brukes synonymt på Filippinene, selv om de er helt forskjellige produkter. Mens gelatin er et protein, er gulaman et plantederivert karbohydrat,[4] laget fra sjøgress. Distinksjonen klargjør at gulaman kan passe for de som ikke kan spise gelatin av religiøse eller kulturelle grunner, som muslimer.

Gelatin oppløses i varmt vann, med det må kokende vann til for å oppløse gulaman. Gelatin stivner i kjøleskapstemperatur; gulaman stivner i romtemperatur. Mens gelatin kan smelte i romtemperatur, er den termoreversibel[4] til sin tidligere form.

Guinomis (hiligaynon for Sago at gulaman)
Sago at gulaman (foran) og halo-halo.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Gulaman at Sago (Agar-Agar and Tapioca Pearls)». Lafang: a Pinoy food blog. 13. juli 2006. Arkivert fra originalen . Besøkt 7. juli 2008.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 18. juni 2008. Besøkt 7. desember 2018. 
  2. ^ «Gulaman». Philippine Medicinal Plants. Besøkt 7. juli 2008. 
  3. ^ https://www.shireli-mfg.com/zang
  4. ^ a b «Things you need to know about gelatine». Food Magazine-Philippines: 99. December–January 2006-2007.  Sjekk datoverdier i |dato= (hjelp)