Gruppe Adlhoch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Gruppe Adlhoch var en tysk kampgruppe som under den tyske invasjonen av Norge i april 1940 ble organisert på Hønefoss og som hadde som mål å slå seg gjennom til Vestlandet. Den var under ledelse av den tyske general Engelbrecht. Han var sjef for 163. infanteridivisjon og kom til Hønefoss 14. april.

Gruppen ble delt og en kampgruppe ledet av major Daubert skulle rykke frem gjennom Ådalen mot Bagn i Valdres. Gruppe Daubert besto av III. bataljon / IR 236 og III. bataljon / IR 159 med støttetropper.

Resten av gruppen gikk på østsiden av Randsfjorden. Etter at Gruppe Daubert trakk seg tilbake fra kampene i Bagn og ble reorganisert, ble en gruppe fra disse brukt til å forsterke gruppen som gikk langs østsiden av Randsfjorden. Den andre gruppen fra Gruppe Daubert ble sendt tilbake opp Ådalen. Den forsterkede gruppen som opererte øst for Randsfjorden klarte å slå seg gjennom ved Høljarast og Tonsåsen og trenge inn i Valdres. Styrken som ble sendt opp Ådalen ble sperret ved Islandsmoen.

Begge kampgruppene ble involvert i harde kamper langs Randsfjorden, i Ådalen og Valdres.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Andreas Hauge; Valdres 1940, Kampen i Gråbeinhølet, på Bagnsbergane gård og ved Brediablikk, Forsvarsmuseet, 1986
  • Generalmajor Odd Lindbäck-Larsen; Kampene i Valdres, særtrykk fra 1940. Fra kampene i Norge, av Norges forsvarsforening, 1971