Grunnrente

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vannkraftverk, som dette fra Øvre Numedal, er typisk for produksjonsprosesser hvor deler av verdien er såkalt grunnrente

Grunnrente er et begrep fra økonomisk teori. Tanken er at verdien av visse innsatsfaktorer i en produksjonsprosess kommer fra ressurser som ikke logisk sett er knyttet til verdiskapningen i denne prosessen.

Eksempelvis, når olje utvinnes i Nordsjøen, er en stor del av verdien av denne prosessen ikke direkte knyttet til verdien av selve utvinningsprosessen: det er verdien av olje i bakken, «urørt av hender», som representerer den største verdien. Ut fra denne logikken springer det en forståelse av at slike verdier tilhører fellesskapet, og grunnrenteskatt er en metode for å sikre at deler av disse verdiene kommer tilbake til fellesskapet i form av skatter.

Et annet eksempel på dette er grunnrentebeskatningen av vannkraftsressurser og petroleumvirksomhet i Norge, som har følgende skattenivåer:

  • Vannkraftverk: 25 % bedriftsskatt + 33 % grunnrenteskatt = 58 % totalskatt[1]
  • Petroleumsvirksomhet: 25 %bedriftsskatt + 53 % særskatt = 78 % totalskatt[2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

økonomistubbDenne økonomirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.