Grov nattfiol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Grov nattfiol
Tågdalen i Surnadal
Tågdalen i Surnadal
Vitenskapelig(e)
navn
:
Platanthera chlorantha
(Custer) Rchb., 1828
Norsk(e) navn: grov nattfiol
Hører til: orkidefamilien,
Asparagales,
enfrøbladete planter
Norsk rødliste for arter:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-LC-no.svg

LC — Livskraftig

Habitat: skog
Utbredelse: Europa og Vest–Asia

Grov nattfiol (Platanthera chlorantha) er en plante i marihandfamilien (orkidéfamilien)

Utseende[rediger | rediger kilde]

Nærbilde av enkeltblomst av grov nattfiol som viser de skråstilte polliniene

Grov nattfiol blir 20-60 cm høy og har en klase med hvite eller svakt gulhvite blomster. Den har som regel to store eggformede blad som er festet til stengelen ved rota. Grov nattfiol er svært lik nattfiol, men er noe grovere i de fleste trekk og det ene av de to bladene er ofte større end det andre.[1] Grov nattfiol er også tilpasset pollinering ved hjelp av nattsvermere og har like lang nektarspore som sin slektning.

De to artene vokser også gjerne på samme type habitat og kan ofte finnes på samme lokalitet. Den beste skillekarakteren er at polliniene i blomstene er skråstilte hos grov nattfiol og parallelle hos vanlig nattfiol. Begge artene er kjent for å ha god blomsterlukt, men dette varierer fra plante til plante.

Forekomster i Norge[rediger | rediger kilde]

Utbredelsesmessig er grov nattfiol mer kystbundet enn nattfiol. Den går så vidt inn til Mjøsa, men ellers holder den seg til kyst- og fjordstrøkene nord til Nord-Trøndelag.[2] Grov nattfiol vil gjerne ha litt mer næringsrik skog enn nattfiol, og i tillegg går den nesten ikke så langt opp i høyden. Den norske høydegrensen for grov nattfiol er 530 meter over havet.

Systematisk navn[rediger | rediger kilde]

Siste utgave av "Lids flora"[1] velger å bruke navnet P. montana (F.W.Schmidt) Rchb.f. istedenfor det vanligere P. chlorantha (Custer) Rchb. Dette angivelig på grunn av prioritet.[3] Både Kew[4] og Missouri[5] anser imidlertid dette for å være et synonym for det tidligere P. chlorantha.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Lid, J. og D. T. Lid (2005). R. Elven, red. Norsk flora (7 utg.). Oslo: Samlaget. ISBN 82-521-6029-8. 
  2. ^ Artskart «grov nattfiol». 
  3. ^ Elven, R. 2007. Bakgrunn for endringer i Lids flora 2005. 4. Vassgrofamilien til grasfamilien. Blyttia 65:238-254, 270-275
  4. ^ Kew Gardens World Checklist: «Platanthera montana (F.W.Schmidt) Rchb.f. in H.G.L.Reichenbach, Icon. Fl. Germ. Helv. 13-14: 156 (1851).». 
  5. ^ Missouri Botanical Garden Tropicos: «Platanthera montana Rchb.f. Icones florae germanicae et helveticae 13-14: 123. 1851.». 


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]