Gretna (Skottland)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gretna
Main Street Gretna - geograph.org.uk - 261356.jpg
Hovedgata
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landSkottland Skottland
Region:Dumfries and Galloway
Trad. grevskap:Wigtownshire
StatusBy (township)
Befolkning2 705 (2001)

Gretna
54°59′38″N 3°03′43″V

Gretna er en by i Dumfries and Galloway i det sørlige Skottland. Den ligger ved munningen av elven Esk, ved hovedveien A74. Stedet er et av de få i Storbritannia som har status som township, som er distinkt fra både town og village, og befinner et sted mellom de to vanlige betegnelsene. Landsbyen Gretna Green ligger rett ved Gretna.

Stedet er kjent for HM Factory, Gretna, en ammunisjonsfabrikk som ble bygget under første verdenskrig. Den strakk seg helt fra Eastriggs til Longtown i England, en strekning på over fjorten kilometer, og er dermed den største ammunisjonsfabrikken som noensinne er bygget. Mer enn 30 000 arbeidere, de fleste av dem kvinner, var ansatt i produksjonen av korditt. Gretna og Eastriggs ble opprettet for å gi husrom til arbeiderne, og var opprinnelig kjent under det felles kodenavnet «Moorside». Stedet var et av de første hvor Defence of the Realm Act ble innført i 1916, mest for å kontrollere arbeiderne og sjauerne som bygde fabrikken. Det ble blant annet innført strenge restriksjoner på salg av alkoholholdige drikker.

En viktig inntektskilde for Gretna er «ekteskapsindustrien» i Gretna Green, ettersom mange av de som gifter seg der bor på hoteller i Gretna, samt at mange av ekteskapene inngås i Gretna og ikke i den lille landsbyen; den spesielle dispensasjonen som anvendes ved ekteskapsinngåelser der gjelder begge steder.

Fotballklubben Gretna FC, som gikk konkurs i 2008, var fra Gretna.