Gregory David Roberts

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gregory David Roberts
Født21. juni 1952 (66 år)
Melbourne
Beskjeftigelse Skribent, romanforfatter, prosaforfatter
Nasjonalitet Australia

Gregory David Roberts (født juni 1952 i Melbourne) er en australsk forfatter.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han ble heroinavhengig i 1976 etter at han tapte foreldreretten over sin datter. Roberts ble dømt til 23 års fengsel for tyve ran i 1978. Han fikk tilnavnet gentlemanbanditten og ble plassert i høyriskikofengselet Pentridge Prison i Australia. Der sluttet han med heroin. Roberts rømte til New Zealand i 1980, ble én av Australias mest ettersøkte menn og ankom India to år etter.

Han hadde småroller i Bollywood-filmer og arbeidet som lege i slummen i Mumbai. Roberts satt fengslet i India i fire måneder, innen han ble løslatt og rekruttert av mafiaen som valutaveksler, gullsmugler og pass-forfalsker. Han smuglet våpen for mujahedin i Afghanistan under den sovjetiske okkupasjonen.

Roberts ble fengslet i Frankfurt am Main i 1990 og utlevert til Australia. Han ble løslatt i 1997.

Han har et eget rom kalt Shantaram Suiten på luksushotellet Four Seasons i Mumbai.

Roberts er i dag bosatt i Genève, er gift og har en datter.

Shantaram[rediger | rediger kilde]

I 2003 utgav Roberts boken Shantaram. Den ble oversatt til norsk i 2008. Han solgte filmrettighetene til Warner Brothers. Oscar-vinneren Eric Roth skriver filmmanuset. Filmen var kinoklar i 2009 med Johnny Depp i hovedrollen og med Mira Nair som regissør. Det er de tolv årene på flukt som utgjør utgangspunktet for boken. Etter å ha bodd i en indisk landsby i fem måneder, gav moren til hans beste venn Roberts navnet Shantaram.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]