Gregory David Roberts

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gregory David Roberts
Født21. juni 1952 (65 år)
Melbourne
Beskjeftigelse Skribent, romanforfatter
NasjonalitetAustralia

Gregory David Roberts (født juni 1952 i Melbourne) er en australsk forfatter.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han ble heroinavhengig i 1976 etter at han tapte foreldreretten over sin datter. Roberts ble dømt til 23 års fengsel for tyve ran i 1978. Han fikk tilnavnet gentlemanbanditten og ble plassert i høyriskikofengselet Pentridge Prison i Australia. Der sluttet han med heroin. Roberts rømte til New Zealand i 1980, ble én av Australias mest ettersøkte menn og ankom India to år etter.

Han hadde småroller i Bollywood-filmer og arbeidet som lege i slummen i Mumbai. Roberts satt fengslet i India i fire måneder, innen han ble løslatt og rekruttert av mafiaen som valutaveksler, gullsmugler og pass-forfalsker. Han smuglet våpen for mujahedin i Afghanistan under den sovjetiske okkupasjonen.

Roberts ble fengslet i Frankfurt am Main i 1990 og utlevert til Australia. Han ble løslatt i 1997.

Han har et eget rom kalt Shantaram Suiten på luksushotellet Four Seasons i Mumbai.

Roberts er i dag bosatt i Genève, er gift og har en datter.

Shantaram[rediger | rediger kilde]

I 2003 utgav Roberts boken Shantaram. Den ble oversatt til norsk i 2008. Han solgte filmrettighetene til Warner Brothers. Oscar-vinneren Eric Roth skriver filmmanuset. Filmen var kinoklar i 2009 med Johnny Depp i hovedrollen og med Mira Nair som regissør. Det er de tolv årene på flukt som utgjør utgangspunktet for boken. Etter å ha bodd i en indisk landsby i fem måneder, gav moren til hans beste venn Roberts navnet Shantaram.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]