Gregor Palamas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gregor Palamas
Erkebiskop av Tessaloniki
Fødtca. 1296
Trolig i Konstantinopel
Død14. november, 1359
Tessaloniki
BeskjeftigelsePrest, filosof, skribent Rediger på Wikidata
Doktorgrads-
veileder
Theodorus Metochites
NasjonalitetØstromerriket
Saligkåret-
Helligkåret1368
Anerkjent avDen ortodokse kirke, Den katolske kirke
Festdag14. november (Den katolske kirke), 27. mars (den ortodokse kirke)
Se ogsåEkstern biografi
Vernehelgen-
I kunsten-

Gregor Palamas (gresk: Γρηγόριος Παλαμάς; født ca. 1296, død 14. november 1359) var munkAthosfjellet og senere erkebiskop i Tessaloniki. Han er kjent som en viktig teolog og forfektet det som er blitt kjent som hesykasmen, en asketisk og mystisk teori som var kontroversiell i den ortodokse kirke1300-tallet.

Liv[rediger | rediger kilde]

Gregor gikk i kloster som 20-åring etter at hans far døde. Han gikk da inn i et kloster på Athosfjellet, og fulgte Basilios den stores regel for klosterliv. Munkene på Athosfjellet praktiserte hesykasmen, og mente at en kristen ved å skape den perfekte ro i kropp og sinn kan få en ekstraordinær visjon av Guds «uskapte lys». Dette er en gave som bringer renhet og åndelig innsikt. Denne læren var svært kontroversiell i kirken, og hadde sannsynligvis blitt erklært som heresi på et konsil i Konstantinopel i 1341 hadde den ikke blitt så kraftig forsvart av Gregor. Han hevdet at for sann meditasjon måtte en kristen skaffe seg en mentor, være fokusert på nattverden og helst være knyttet til en monastisk kommunitet. Dette hjalp ikke. Han ble fordømt av to synoder, alle skriftene hans ble fordømt, og han ble ekskommunisert i 1344.

Et keiserskifte gjorde at Gregor igjen ble tatt inn i kirken. Keiseren sørget for at Gregor ble utnevnt til erkebiskop av Tessaloniki i 1347, og kontroversen blusset opp igjen. Denne gangen var det Gregor som trakk det lengste strået, og hesychasmen ble erklært som ortodokst av kirken i Konstantimopel i 1351.

Gregor døde i 1359 i Tessaloniki. Han ble helligkåret av et konsil i Konstantinopel i 1368, og ble der også erklært «fader og lærer i den ortodokse kirke».

Referanser[rediger | rediger kilde]