Gregor IX

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gregor IX
Gregorius IX
Gregory IX.jpg
Født12. århundreRediger på Wikidata
Anagni
Død22. aug. 1241[1][2]Rediger på Wikidata
 
Beskjeftigelse Geistlig, katolsk prest, skribent[3]Rediger på Wikidata
Embete
  • Pave (1227–1241)
  • Dean of the College of Cardinals (1219–1227)
  • cardinal-bishop of Ostia (Ostia Antica, 1206–1227) Rediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i BolognaRediger på Wikidata
Nasjonalitet KirkestatenRediger på Wikidata
Gravlagt PeterskirkenRediger på Wikidata
DåpsnavnUgolino de Conti di Segni
Valgt1227
Innsatt1227
SaligkåretIkke saligkåret
HelligkåretIkke helligkåret
FestdagIngen
ForgjengerHonorius III
EtterfølgerCelestine IV
Våpenskjold
Gregor IXʼ våpenskjold

Pave Gregor IX (født ca. 1170 i Anagni, død 22. august 1241 i Roma), fødenavn var Ugolino di Conti di Segni, var pave fra 1227 til 1241.

Han var nevø av tidligere pave Innocens III. (1198–1216), og videreførte hans politikk med hensyn til pavens uavhengighet. Gregor IX var kjent for sine diplomatiske evner, og politiske forståelse.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Kirkelig karriere[rediger | rediger kilde]

Han nedstammet likesom Innocens III adelsslekten Conti. I 1198 ble han kapellan i kurien. I 1206 kardinalbiskop av Ostia og dermed dekan for kardinalskollegiet. Som kardinal var han i pave Honorius III innerste krets og samarbeidet med ham overfor keiser Fredrik II av det tysk-romerske rike. Dessuten var han 1207–1209 legat i Tyskland.

Pave[rediger | rediger kilde]

Den 19. mars 1227 ble han valgt til pave.

Han startet sitt pontifikat med å suspendere keiseren, så ble han syk og lå ved Otranto, for å utsette det lovede sjette korstog. Keiserens suspensjon ble fulgt opp med en utestengelse fra kirkens sakramenter og med trusler om avsettelse, og etterhvert som konflikten økte – fjerne Fredriks kontroll over kirken på Sicilia, hans føydale forpliktelse og forbindelse til paven, og dermed hans berettigelse til tilstedeværelse der. Fredrik klaget sin nød til andre statsoverhoder i Europa og klaget over behandlingen. Han reiste til Det hellige land, men da han kom tilbake hadde Gregor IX utnyttet hans fravær med å invadere hans områder. Etter en mislykket invasjon av Pavestaten i 1228 måtte keiseren gi etter og be om tilgivelse.

Det var strid under hele pave Gregor IXs pontifikat, og den endte ikke før hans død 22. august 1241. Først en senere pave Innocens IV (1243–54) som kalte til korstog i 1245 fikk avsluttet den stadige trusselen fra Hohenstaufen-fyrstene .

Gregor IX, som var en bemerkelsesverdig dyktig jurist, skal ha skrevet Nova Compilatio decretalium, som ble utstedt i flere kopier i 1234. (det ble trykket i Mainz i 1473). denneNye samlingen av dekreter var sluttpunktet på en lang prosess med å systematisere uttalelsene fra pavestolen siden tidlig middelalder. dette danner fortsatt grunnlaget for den pavelige jurisdiksjon.

Gregor IX kanoniserte den hellige Elisabeth og den hellige Antonius av Padova; samt de to store ordensgrunnleggerne den hellige Dominikus, (dominikanerne) og den hellige Frans av Assisi (fransiskanerne). Sistnevnte hadde han lenge hatt et personlig vennskap med.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ BeWeb, BeWeB person-ID 14, besøkt 13. februar 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ webdept.fiu.edu[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Mirabile: Digital Archives for Medieval Culture[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • David Abulafia, Frederick II: a Medieval Emperor 1988

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Emblem of the Papacy.svg
Forgjenger:
Honorius III
Pave
(liste over paver)
Etterfølger:
Celestin IV