Green River (Wyoming)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Green River, med Castle Rock til venstre
Green Rivers beliggenhet i Wyoming

Green River er en amerikansk by og administrativt sete for det amerikanske county Sweetwater County i staten Wyoming. I 2000 hadde byen et innbyggertall på 11 808.

Byen ligger ved elven med samme navn, Green River, som utspringer i Wyoming. Den største byen i Sweetwater County, Rock Springs, ligger 29 km lenger mot øst.

Historie[rediger | rediger kilde]

Stedet ble bosatt i 1868 i det daværende Dakotaterritoriet, innen Union Pacifics del av den transamerikanske jernbane kom til området. Union Pacific valgte imidlertid å legge sin byttestasjon lenger vest, i Bryan, sa grunnen i Green River allerede var lagt beslag på av bosettere, og Green River tapte meget av sin befolkning til Bryan. På grunn av en større tørke som tørrla elven Blacks Fork og gjorde Bryan uegnet som jernbanedepot ble imidlertid stasjonen likevel etter en tid flyttet til Green River, og Green River ble formelt en by i 1891.

Fra 1873 ble Sweetwater Countys administrasjon også overført hit, etter at det tidligere County seat South Pass City lenger mot nord hadde mistet sin betydning.

Byen var startpunktet hvorfra John Wesley Powell la ut på sine viktige ekspedisjoner ned Green River, Colorado River og Grand Canyon imot slutten av 1800-tallet.[1]

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Området omkring byen er kjent for å ha verdens største forekomster av trona, og brudd av natriumkarbonat er en stor gruveindustri i regionen. Dette er et av få steder i verden der gruvebruddsprosessen er mer lønnsom rnn industriell fremstilling ved hjelp av Solvay-prosessen.

Kommunikasjoner[rediger | rediger kilde]

Byen ligger ved den store øst-vestlige motorveien Interstate 80 som sammenbinder San Francisco med New York City. Gjennom byen går også Union Pacifics tidligere transamerikanske jernbanelinje.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]