Hopp til innhold

Green River (Colorado River)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Green
LandUSAs flagg USA
DelstaterUtah, Colorado, Wyoming
Lengde1 175 km
Middelvannføring287 /s
StartWind River Mountains, Wyoming
MunningSamløp med Colorado
Kart
Green
38°11′21″N 109°53′07″V

For elva med samme navn i Kentucky, se: Green River (Kentucky).

Green River er en nordlig tilførsels- og sideelv til Colorado. Den er 1 175 km lang og ligger i det vestlige USA. Nedbørfeltet dekker deler av Wyoming, Utah og Colorado.

Jernbanebroer over Green River ved Citadel Rock.

Elveløp[rediger | rediger kilde]

Elva har sin kilde i Wind River Range i Wyoming. Den første jernbanen over Rocky Mountains, bygd av Union Pacific Railroad (1864-1869), fører over Green River nær Citadel Rock i Wyoming.

Green River nær Canyonlands nasjonalpark.

Elven renner så gjennom Utah på det meste av sin ferd, men er innom Colorado i ca. 64 km lengde. Mye av elveløpet går gjennom Colorado-platået med noen av de mest spektakulære canyonene i USA; under sin kurs gjennom Uinta Mountains danner den en veldig canyon, Lodore Gate, 1200 kilometer lang.

Dette er den største sideelven til Colorado River, med en gjennomsnittlig vannføring på 287 m³/s. Den forener seg med Colorado River vest for Monticello i Utah, i Canyonlands nasjonalpark.

Sideelv eller kildeelv?[rediger | rediger kilde]

Green Rivers status som sideelv til Colorado River ble til av politiske grunner. Tidligere regnet man det slik at Colorado River begynte der Green River sluttet. Her var det et elvemøte, og den andre kildeelven til Colorado bar navnet Grand River. I 1921 bad kongressrepresentanten Edward T. Taylor (fra Colorado) om at Congressional Committee on Interstate and Foreign Commerce endret Grand Rivers navn og status til Colorado River.

Den 25. juli 1921 ble navneskiftet offisielt i House Joint Resolution 460, mot protester reist fra representanter fra Wyoming og Utah og fra United States Geological Survey som påpekte at Green Rivers nedbørsfelt var klart større enn Grand Rivers,[1] selv om Grand førte et høyere vannvolum der den møtte Green.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]