Grbavica (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Grbavica
orig. Grbavica
Generell informasjon
Nasjonalitet Bosnia-Hercegovina, Østerrike, Kroatia og Tyskland
Utgitt 2006
Lengde 90 min.
Språk Bosnisk
Bak kamera
Regissør Jasmila Žbanić
Manus Jasmila Žbanić, Barbara Albert
Produsent Tanja Acimovic
Musikk Enes Zlatar
Sjeffotograf Christine A. Maier
Foran kamera
Medvirkende Se egen liste
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

Grbavica (/gr'bavitsa/) er en film av Jasmila Žbanić. Det er en samproduksjon mellom filmselskapene coop99 (Østerrike), Deblokada (Bosnia-Hercegovina), Jadran Film (Kroatia) og noirfilm (Tyskland), og har fått støtte fra arte og ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen).

Filmen vant overraskende Gullbjørnen ved filmfestivalen i Berlin i 2006.

Handling[rediger | rediger kilde]

«Esma» lever med sin 12 år gamle datter «Sara» i bydelen Grbavica i Sarajevo. Tilsynelatende har «Saras» far falt i krigen, og «Esma» arbeider på en nattklubb for å forsørge seg og datteren. For å slippe å betale full pris for «Saras» forestående klassetur, må moren bevise at faren var en krigshelt. Dette viser seg imidlertid å være vanskelig for «Esma» og det blir etterhvert tydelig at hun skjuler noe for datteren.

Sammen med klassekameraten «Samir», som også mistet sin far i krigen, begynner «Sara» på egenhånd å lete etter sannheten om faren, og forsøker å få moren til å avsløre sine hemmeligheter. Til slutt oppdager hun den sjokkerende sannheten: «Esma» hørte til de tallrike ofrene for serbiske soldaters systematiske voldtekter av bosniske kvinner, og «Sara» er resultatet av en slik voldtekt.

«Esma», som drives mellom de skrekkelige minnene om voldtekten og kjærligheten til datteren, har i alle år forsøkt å skjule dette for «Sara». Begge må nå lære å leve med sannheten.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Grbavica behandler serbernes systematiske massevoldtekter under krigene i Jugoslavia. Disse krigsforbrytelsene er fremdeles et tabutema i Bosnia og Hercegovina.

Regissør Jasmila Žbanić minnet i sin takketale ved filmfestivalen i Berlin 18. februar 2006 på at flere av de ansvarlige for serbernes krigsforbrytelser (deriblant Radovan Karadžić og Ratko Mladić) fremdeles er på frifot.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
Mirjana Karanović Esma
Luna Mijovic Sara
Leon Lucev Pelda
Andiswa Kedama Amanda
Kenan Catic Samir
Jasna Ornela Berry Sabina
Dejan Acimovic Cenga
Bogdan Diklic Saran
Emir Hadìhafizbegovic Puska

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]