Gravenstein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Gravenstein norsk type

Gravenstein eller Gråsten-eple er en eplesort. Det finnes to hovedtyper, Rød og Gul. Rød Gravenstein, som er den mest kjente, er et søtt og godt spiseeple med sesong i september og oktober.

Gravenstein er oppkalt etter den danske byen Gråsten (ty. Gravenstein) i Sønderjylland. Det kom til Norge omkring 1792.[1] Gravenstein dyrkes i Nord-Europa og USA ( California).

I Norge dyrkes Gravenstein særlig i Telemark, Lier, Sogn og Hardanger. På Agatunet i Hardanger er det reist et minne om Johannes Pedersen Aga som i 1792 plantet det første gravensteinepletreet i Norge. I fruktkommunen Sogndal har man Gravensteinsgata.

Siderproduksjon[rediger | rediger kilde]

I Hardanger var det en viss kommersiell siderproduksjon basert på Gravensteinepler fra 1890 til et stykke utpå 1920-tallet. På grunn av et høyt avgiftsnivå valgte produsentene i Hardanger å stanse denne produksjonen. Produksjonen fortsatte i mindre skala til eget bruk. Det var vanlig å få servert sider blant annet i bryllup i Hardanger. Nå er det planer om å starte en ny kommersiell produksjon der Gravenstein vil være hovedråvaren i det nye produktet som har fått navnet Hardangersider.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wibeke Knagenhjelm, Fru Pomona til Sogn i Aftenposten den 31. oktober 1992.