Grand Hotel Europe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grand Hotel Europe

Grand Hotel Europe (russisk: Гранд Оте́ль Евро́па) er et hotell i St. Petersburg i Russland. Det ble åpnet den 28. januar 1875 og erstattet da et tidligere hotell, ombygd i jugendstil.

Hotellet ligger i byens sentrum nær Nevskij prospekt mot sidegaten Mikhailovskaja.

Historie[rediger | rediger kilde]

Grand Hotel Europe på 1800-tallet
Grand hôtel d'Europe (1900), Carl Oswald Bulla

Hotellbygget begynte opprinnelig som apartementshus, rett ved Nevski prospekt. Dette første byggverket var fra 1824. Før 1830 fikk det et tilbygg mot Mikhailovskaja-gaten og en felles fasade, tegnet av den arkitekten Carlo Rossi.

Tidlig i 1870-årene ble bygningen erhvervet av det nye aksjeselskapet Hotel Jevropejskaja, og grundig ombygd 1873–1875.[trenger referanse] Det var da hotellet fikk sin nåværende utforming, i noe som minner om jugendstil, etter tegninger av Ludwig Fontana.[trenger referanse] Det ble åpnet som Grand hôtel d’Europe (eller Jewropeiskaja) den 28. januar 1875. Tidlig på 1800-tallet ble det påbygd, blant annet ned en ytterligere etasje og en stor takterrasse.

Etter oktoberrevolusjonen ble det statseiendom. Det tjente en stund som forvaltningsbygning og som herberge for gatebarn.[trenger referanse] Så ble det igjen hotell, skjønt med vesentlig mindre komfort sammenlignet med de gamle dager.[trenger referanse]

Under blokaden av Leningrad i 1940-årene var det et lasarett ned rundt 1300 senger.[trenger referanse] Etter renovering ble det så på nytt hotell.

Fra 1989 til 1991 ble Jevropejskaja grunnleggende modernisert til femstjernes standard.[1] I desember 1991 gjenåpnet det som Grand Hotel Europe.

Referanser[rediger | rediger kilde]