Grønnburkne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grønnburkne
Undersiden av bladene hos grønnburkne.
Undersiden av bladene hos grønnburkne.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Asplenium viride
Huds.
Norsk(e) navn: Grønnburkne
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Bregner
Orden: Polypodiales
Familie: Småburknefamilien
Slekt: Asplenium

Grønnburkne (latin: Asplenium viride) er en art av klatrende og nøysomme bregner innenfor småburkneslekten i småburknefamilien.

Grønnburkne, etter Edward Joseph Lowe (1825-1900).

Grønnburkne er 5–20 cm høy, og kjennes på at den har skaft i rosettform med enkeltstående slanke og smale bladplater som er enkelt fliket. Skaftet har skjell og mangler midtnerve, og det er om lag så langt som 1/3 eller 2/3 av bladplatens lengde. Bladene er tynne og lysegrønne, med rillede eller helrandete bladkanter på primærfinnene. Bladkantene kan være litt bøyd ned.

Bladstilken kan oppleves å ha mange, parallellstilte småblader snarere enn én, enkeltfliket bladplate. Bladene er 4–10 mm lange og av og til grønne vinteren over. De mangler omtrent totalt behåring. Bladskaftets overside har en grunn renne og smale, grønn vingekanter.

Sporehushopene (sori) er linjeformede og litt bøyde, med slør (indusium). Sporehushopene framstår som rødhvite eller rødt spraglete og sitter under bladet hvor de danner streker og buemønstre. Kromosomtallet (n) er 36.

Arten har kort jordstengel, og er ofte klatrende på grunnfjell, i bergsprekker og i ur. Den opptrer i tette tuer eller «buketter». Den foretrekker grunn med kalkstein eller olivinberg.

Den er ganske sjelden i Norge, men forekommer spredt i hele landet med unntak av deler av lavlandet på Østlandet. I Oppdal går den opp til 1.400 moh., i Jotunheimen til 1.700 moh.

I tillegg vokser den i meget spredt i vestlige deler av Sverige og spredt i østlige deler av Finland.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]