Grønlands Nationalmuseum og Arkiv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grønlands Nationalmuseum og Arkiv
StedNuuk
Åpnet1960
Kart
Grønlands Nationalmuseum og Arkiv
64°10′38″N 51°44′46″V
AdresseManutooq 1, 3900 Nuuk
Nettstedhttps://nka.gl/, https://en.nka.gl/

Grønlands Nationalmuseum og Arkiv (grønlandsk: Nunatta Katersugaasivia Allagaateqarfialu – NKA) er en grønlandsk institusjon som driver et museum og et sentralt arkiv for å samle og tilgjengeliggjøre historiske dokumenter. NKA ligger i Grønlands hovedstad, Nuuk (Godthåb).

Museet[rediger | rediger kilde]

Museet ble startet på midten av 1960-tallet, og var det første museet på Grønland. Utstillingene her inneholder både innsamlede gjenstander, gjenstander fra utgravninger på Grønland, og gjenstander som er overført fra Danmarks Nationalmuseum i København.

I tillegg til å være et museum med utstillinger arbeider også museet med arkeologiske utgravninger, og huser det sentrale registeret over fredede bygninger og fortidsminner på Grønland. De bidrar også innen naturfredning og byplanlegging.

Samlingene dekker hele Grønlands 4-5 000 år gamle historie, og har følgende utstillinger;

Arkivet[rediger | rediger kilde]

Det grønlandske Landsarkivet ble slått sammen med Landsmuseet i 1991. Arkivet samler og tilgjengeliggjør både private og offentlige dokumenter. Dokumentene mottar de fra offentlige myndigheter, skoler, kommuneråd m.m. Dermed kan publikum finne historisk informasjon, drive slektsgransking, m.m.

Svært mange av Sydgrønlands gamle arkiver gikk tapt i 1959, da båten «Hans Hedtoft» gikk ned. Likevel er mengden dokumenter anselig; pr 1. januar 2006 bestod arkivet av 2.311 hyllemeter med arkiver. De eldste er fra 1733.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]