Independence I
Independence I (ca. 2500 f.Kr.–1800 f.Kr.) er navnet som er gitt den aller første gruppen med innvandrerne som kom til Grønland. Disse gikk over isen fra det arktiske Canada, og kom i land ved dagens Peary Land. De holdt seg på nordkysten av øya.
Navnet sitt har Independence I fått fra Independencefjorden, som er Peary Lands største fjord. Her ble de første boplassene etter kulturen funnet og gravd ut.
Deres primære matkilde var moskusfe, særlig om vinteren. En moskusokse gir mye mat og næring, både fra kjøttet og beinmargen. Om sommeren var det større tilgang på fisk, sel, fugler og småvilt som hare, rev og lemen. Reinsdyr var også en viktig kilde til mat.
De lagde redskaper av bl.a. flint, og jaktet med pil og bue og spyd. De lagde imidlertid ikke like avanserte våpen som den samtidige saqqaqkulturen lenger sør. Det er bl.a. funnet pil- og spydspisser av stein etter Independence 1-kulturen, og en knivtype som kalles stiklen, som har et kraftig knivblad, som er velegnet til å skjære kjøtt og bein. Man har også funnet synåler av fugleknokler.
Saqqaqfolket ankom Grønland like etter Independence I, ca. 2400 f.Kr., men trakk sørover på vestkysten. De to folkeslagene sameksisterte dermed i nesten hele Independence I sin epoke.
Independence I bukket trolig under på grunn av kaldere klima, som gjorde det umulig å skaffe nok mat og bli boende. Etter 700 år på nordkysten av Grønland tok denne kulturen slutt ca. 1.800 år f.Kr.
Se også
[rediger | rediger kilde]Kilder
[rediger | rediger kilde]- Illustrert Vitenskap, 12/2007, Grønland ble befolket 7 ganger.
- Nationalmuseet i København - Independence I