Gowy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gowy
Gowy
LandEngland England
GrevskapCheshire
Lengde32 km 
StartNær Peckforton
  – Koord.53°05′56″N 02°41′02″V Cyan pog.svg
MunningSamløp med Mersey ved Stanlow-raffineriet
  – Koord.53°17′29″N 02°51′08″V Blue 000080 pog.svg

Gowy er ei elv i Cheshire, England og ei sideelv til Mersey. Den er totalt rundt 32 kilometer lang.

Elva har utspring i den vestre delen av Cheshire, i åsene ved Peckforton Castle og landsbyen Peckforton, svært nær kilden til elva Weaver. Mens Weaver til å begynne med renner sørover renner Gowy mot nord, og danner dalen som også benyttes av Shropshire Union Canal. Elva renner like øst for Chester og passerer gjennom en omvendt hevert under Manchester Ship Canal før den munner ut i Mersey ved Stanlow-raffineriet rundt 3 kilometer øst for Ellesmere Port. Elvas lengde har økt gjennom århundrene etterhvert som landområder er blitt innvunnet gjennom drenering av sumpene i området.

En av de «romerske» bruene fra 1700-tallet ved Hockenhull.

Elva er svært populær blant fiskere og er også hjemsted for flere sjeldne insekter. På den nederste strekningen har elva de siste tiårene vært påvirket av forurensing, noe som delvis skyldes oljeraffineriet ved Stanlow og også de nærliggende motorveiene M53 og M56. Miljøgrupper har utarbeidet forslag til opprenskning i området og gjenoppbygging av fiskebestanden.

Mellom veien A5117 og motorveien M56 ligger «Gowy Marshes», et torvmyr-område med fuktig gressland og beitemarker. Dette 1,6 km² store området, som er eid av Shell UK, er blitt etablert som et naturreservat.

Tellinger gjennomført av Environment Agency viser at Gowys bestand av ål har holdt seg godt oppe til tross for den massive nedgangen i ålebestanden over hele Europa. Årsakene til dette er uklare, men lokal fiskere har foreslått at ålen i Gowy muligens ikke følger det normale vandringsmønsteret på grunn av elvas delvis innelukkede tilstand som følge av systemet hvor elva føres under skipskanalen i en slags vannlås eller omvendt hevert.

Det lå tidligere opptil 20 vannmøller langs elva. I dag er det bare noen få tilbake: Bates Mill og Walk Mill er begge på private hender, mens Bunbury Mill og Trafford Mill eies av vann- og avløpsselskapet United Utilities plc. Bunbury Mill er åpen for almenheten i sommermånedene, mens Trafford Mill er under utvikling til å bli et museum.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]