Gott ist mein König

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Omslagsside, 1708
Bachs egenhendige navnetrekk på omslaget til kantate Gott ist mein König (1708) skrevet på italiensk vis som «Gio. Bast. Bach», dvs Giovanni Bastiano Bach

Gott ist mein König (BWV 71), er en kantate av Johann Sebastian Bach.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Kantaten er et tidlig verk av Bach, skrevet til innsettelsen av nytt byråd i den frie riksstaden Mühlhausen lørdag den 4. februar 1708. Bach var organist ved kirken Divi BlasiiSankt Blasius») og en av oppgavene hans var å oppføre et nytt verk til gudstjenesten som ble holdt etter valg på nye borgermestre (rådsmedlemmene var valgt på livstid).[1] Tekstforfatteren er ukjent. I blant blir det framsatt en antakelse om at sognepresten Georg Christian Eilmar skrev librettoen siden han var oppdragsgiver og tekstforfatter for kantaten Aus der Tiefen rufe ich, Herr, zu dir som kom omtrent på samme tid, men noe belegg for antakelsen finnes ikke.

Tematikk[rediger | rediger kilde]

Teksten består overveiende av bibelord hentet fra Salme 74, men også fra Andre Samuelsbok samt Første og Femte Mosebok. Begynnelsen på andre sats, «Jeg er nå åtti år», henspiller sannsynligvis på den gjenvalgte 83 år gamle borgermesteren Adolf Strecker som allerede hadde flere perioder bak seg. I andre sats er bibelsitatene utvidet med 6. strofe fra salmen O Gott, du frommer Gott av Johann Heermann. Alt i alt kan teksten forstås som en meditasjon over overgangen fra gammel til ung kombinert med en avsluttende, fritt diktet lykkeønskning for det «nye regimentet», dvs. det nye byrådet.

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Bach var bare 22 år da han skrev og oppførte kantaten, men verket er likevel lengre, mer komplisert og krever større besetning enn det som hadde vært vanlig. Byrådet ble mektig imponert og fikk verket trykt på egen bekostning. De gav senere Bach i oppdrag å skrive musikken til Ratwechselkantatene for de to neste årene, selv om han på den tiden hadde sluttet i Mühlhausen og fått seg jobb ved hoffet i Weimar.[1] Også disse to kantaten trykte byrådet for egen bekostning. Dessverre er de tapt.

Karakteristika[rediger | rediger kilde]

Kantate BWV 71 hører til de betydelige av Bachs tidlige verk. Modellen var Dietrich Buxtehudes Abend-Musiken – kjent for sitt flerkorige oppsett – som Bach hadde blitt kjent med under en reise til Lübeck.

Den store instrumenteringen gjør at denne kantaten skiller seg fra de andre bevarte kantatene fra tiden i Mühlhausen. Den sjette satsen er mest kjent, der koret i homofon sats synger ordene «Du wolltest dem Feinde nicht geben die Seele deiner Turteltauben.»[2]

Dette er den første kantaten Bach fikk trykt og den eneste kantaten med bevarte fullstendige eksemplarer av den trykte publikasjonen (derimot er det bevart mange librettoer av ulike kantater).

Besetning[rediger | rediger kilde]

Autografen legger ut hele flerkorige planen med til sammen sju satser slik:[1]

Referanser og fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Wolff: «At the Blasius Church in Mühlhausen»
  2. ^ En norsk bibeloversettelse av hele Salme 74, 19: «Gi ikke din turteldue til villdyr, glem aldri dine armes liv!»

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]