Gordon setter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gordonsetter
Gordon
Gordonsetter
HundetypeStående fuglehund, settere
OpprinnelseSkottland
EgenskaperJakt- og familiehund
Livsløp9-11
StørrelseMiddels (15-25 kg)
Passer forJegere og aktive friluftsfolk
Anerkjennelser
FCIGr. 7 seksjon 2
(FCI #006)
AKCSporting Group
CKCSporting Dogs
KCGundogs
UKCGun dogs
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Gordon setter (FCI #006) tilhører de eldste stående fuglehundene man kjenner til og oppsto som sådan trolig i Skottland alt på midten av 1500-tallet. I de senere år har hunderasen alt blitt stadig mer populær her hjemme i Norge.

Gordon setter er kullsvart med markante partier med mahogni- eller kastanjefarge på poter og nedre del av beina, snuten, halsen og to flekker på brystet. I tillegg en flekk over hvert av øynene. En liten del hvitt på brystet er tillatt. Uvanlig nok finnes det røde Gordonsettere (må ikke forveksles med Irsk setter), født av normalfargede foreldre. Gordon settere er kjent for sine dådyrøyne som kan være vanskelige å motstå ved tigging. Pelsen er rett, eller lett bølget.[1]

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Gordon setter er en typisk jakthund og en ypperlig fuglehund, men krever tålmodighet hos sin eier i opplæringensperioden. Den søker gjerne ikke like vidstrakt som de andre setterne, men regnes som dyktig og energisk, og skal være spesielt godt utrustet å for jakte på storfugl i skogen, men også rype i fjellet. Den er dessuten er ypperlig familiehund, spesielt for folk som er glade i å ferdes mye ute i naturen.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Gordon setter er en tøff og utholdende hunderase som trenger mye mosjon for å trives maksimalt. Den er rolig av natur, regnes som lett å håndtere og skal være flink med barn. Individer fra slekter med meget sterk jaktlyst kan bli noe egenrådige. Pelsen krever normalt vedlikehold, men må undersøkes jevnlig for flått, midd og lignende.

Annet[rediger | rediger kilde]

Rasen regnes som sunn og har et generelt godt gemytt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Gordon Setter». Hunderase.no (norsk). 3. desember 2014. Besøkt 23. desember 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]