Sølvnitrat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sølvnitrat
Synonymer: Helvetessten, Lapis
Nettoformel: AgNO3
Stoffgruppe: Salt
Fysiske egenskaper
Molvekt 169,8732 g/mol
Tetthet: 4,352 g/cm³ (19 °C)
Smeltepunkt: 212 °C (101,325 kPa)
Løselighet: 2,19 kg/l
Identitetsnummer
CAS-nummer: 7761-88-8
Sølvnitrat

Sølvnitrat er en giftig og etsende kjemisk forbindelse av sølv, nitrogen og oksygen. I sin rene form ved romtemperatur og i atmosfærisk trykk opptrer stoffet som gjennomsiktige eller hvite krystaller.

Tekniske anvendelser[rediger | rediger kilde]

Sølvnitrat brukes i fotografisk film og i fremstillingen av fargestoffer. Dessuten utgjør det "kilden" til sølv ved forsølving (blant annet forsølving av glassplater som dermed blir til speil).

Giftighet[rediger | rediger kilde]

Sølvnitrat er giftig ved inntak eller inhalasjon. Ved kontakt med hud kan stoffet skape brune misfarginger, som gradvis blir svarte. Disse misfargningene kan ikke vaskes bort eller fjernes – har man først fått dem, må man vente på at huden slites bort, og ny flekkfri hud skapes innenfra.

Løsninger med lave konsentrasjoner (f.eks. 1 %) av sølvnitrat virker antiseptisk, og har tidligere (til 1984-85) vært anvendt som øyedråper på nyfødte.[1] Fortsatt brukes lapisstift i noen grad i sårbehandling.[2]

Ved fjerning av virusvorter/fotvorter/verruca vulgaris vil etsing av sårbunnen en gang om dagen i noen dager med lapisstift redusere sannsynligheten for at vorten kommer igjen.

Sølvnitrat kan blandes med vann og salt i en blanding, for så å filteres. Legges det så i sollys, med en gjenstand over vil man se de kjemiske reaksjonene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [1] Når sedvane gjør blind – 25 år uten Credés lapisprofylakse
  2. ^ Helsebiblioteket.no, Redaksjonen;. «Vorter». Helsebiblioteket.no (norsk). Besøkt 6. februar 2019.