Gone Baby Gone

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gone Baby Gone
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår2008
Prod.landUSA
Lengde115 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiBen Affleck
ProdusentBen Affleck
Sean Bailey
Alan Ladd, Jr.
Danton Rissner
ManusforfatterBen Affleck
Aaron Stockard
Basert på en roman av Dennis Lehane
MusikkHarry Gregson-Williams
SjeffotografJohn Toll
Foran kamera
MedvirkendeCasey Affleck
Michelle Monaghan
Morgan Freeman
Ed Harris
Amy Ryan
John Ashton
Annen informasjon
FilmformatWidescreen
Budsjett$19 000 000
Prod.selskapMiramax
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Gone Baby Gone er en amerikansk dramafilm fra 2007 regissert av Ben Affleck. Manuskriptet til Affleck og Aaron Stockard er basert på romanen Forsvunnet i natten, skrevet av Dennis Lehane (som også skrev romanen bak filmen Mystic River). Hovedpersonene i Gone Baby Gone er to privatdetektiver som leter etter ei ente på fire år som har blitt bortført fra Boston-nabolaget Dorchester i Massachusetts.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen starter med et innslag fra TV-nyhetene der Helene McCready (Amy Ryan) appellerer til alle sere om hjelp til å få tilbake sin fire år gamle datter Amanda, som har forsvunnet sammen med sin favorittdukke «Mirabelle». Politiet mener at det dreier seg om en bortføring, og lover å sette alt inn for å finne fireåringen. Privatdetektiv Patrick Kenzie (spilt av Casey Affleck) og hans partner og kjæreste Angie Gennaro (Michelle Monaghan) ser TV-innslagene om jenta som har blitt borte, og Patrick forteller at Helene gikk i avgangsklassen da han gikk første år på high school. Neste morgen blir Patrick og Angie oppsøkt av Amandas tante, Beatrice, som engasjerer dem for å finne Amanda. De oppdager at Helene og hennes kjæreste «Skinny Ray» nylig hadde stjålet penger fra en lokal narkolanger. Etter at Ray blir drept, blir Patrick og Angie med politiets etterforskere på saken, Nick Poole og Remy Bressant (som sier til Patrick og Angie at de ikke kjente Ray), for å ordne med betaling av løsepengene for Amanda. Politiets kaptein Doyle viser Patrick en utskrift av en telefonsamtale der narkolangeren planlegger en overlevering av løsepenger. Overleveringen, som skulle skje i et steinbrudd i nærheten av Quincy, går i vasken og man tror Amanda har druknet da dukken hennes blir funnet flytende i et vann ved steinbruddet. Doyle, som selv nylig har mistet en datter, tar på seg fullt ansvar for Amandas dødsfall, og går av med pensjon.

To måneder senere blir en syv år gammel gutt bortført i Everett og Patrick får informasjon om at gutten ble tatt av en kjent barnemishandler. Etter å ha gått inn i huset og funnet bevisene etter den bortførte gutten, drar Patrick sammen med Nick og Remy for å få ham tilbake. De blir sett av beboerne, og Nick blir skutt. Patrick går inn i huset mens skuddvekslingen pågår og finner en av beboerne døde. Han går inn på barnemishandleres rom, der han finner barnemishandleren (på rommet) og liket til den døde gutten (på badet), og Patrick dreper da barnemishandleren (selv om det fremstår slik at han ble drept under skuddvekslingen).

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Kritikernes dom[rediger | rediger kilde]

Filmen ble en favoritt både hos kritikerne og hos publikum med gode terningkast hos flere anmeldere.[1] Dagbladet trillet til fem på terningen og kalte den for et «veldreid samtidsportrett».[2] Aftenposten trillet også til fem på terningen og mente det var en «(o)pptur fra Affleck».[3] VG på sin side trillet sin terning til fire og kalte det for en «solid tankevekker omkring betent tema».[4]

Filmen endte også på topp 10-lister hos 65 filmkritikeres kåring av de beste filmene i 2007[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Gone baby gone». NRK P3 (norsk). 31. oktober 2008. Besøkt 23. januar 2021. «Casey Affleck er en imponerende god skuespiller, og da har jeg spesielt ”The assassination of Jesse James by the coward Robert Ford” i tankene. I ”Gone baby gone” er han solid, men kanskje litt for hardkokt av og til i rollen som Patrick. (---) Det er litt synd for Ben Affleck at han er så kjent for middels skuespill. Det kan bidra til at filmen kanskje ikke får den oppmerksomheten den fortjener. Affleck viser seg faktisk å være en bedre regissør enn skuespiller. | ”Gone baby gone” kan, og bør, være starten på en ny karriere for ham!» 
  2. ^ Dagbladets anmeldelse av Gone Baby Gone
  3. ^ Aftenpostens Oslopuls' anmeldelse av Gone Baby Gone Arkivert 5. oktober 2008 hos Wayback Machine.
  4. ^ VG sin anmeldelse av Gone Baby Gone Arkivert 31. desember 2008 hos Wayback Machine.
  5. ^ «Metacritic: 2007 Film Critic Top Ten Lists». Metacritic. Arkivert fra originalen 2. januar 2008. Besøkt 5. januar 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]