Godfrey kan alt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Godfrey kan alt
orig. My Man Godfrey
My Man Godfrey promo still.JPG
William Powell og Carole Lombard på et promobilde.
Generell informasjon
Utgivelsesår1936
Prod.landUSA USA
Lengde94 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegissørGregory La Cava
ProdusentCharles R. Rogers
ManusforfatterEric Hatch
Morrie Ryskind
Gregory LaCava (ikke kreditert)
MusikkCharles Previn
Rudy Schrager
Prod.selskapUniversal Pictures
Eksterne lenker

Godfrey kan alt[1] (originaltittel: My Man Godfrey) er en amerikansk screwballkomedie fra 1936 regissert av Gregory La Cava, med William Powell og Carole Lombard i hovedrollene.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Under den store depresjonen på 1930-tallet er Godfrey «Smith» Parker arbeidsledig, og bor sammen med andre hjemløse menn på en søppelplass i New York City. En natt tilbyr den bortskjemte Cornelia Bullock ham 5 dollar for å delta under en merkelig form for skattejakt. Den irriterte Godfrey takker nei. Men etter å ha snakket med Cornelias søster Irene, synes Godfrey at hun er snill og tilbyr seg å hjelpe Irene med å slå Cornelia - i tillegg til å tilfredsstille hans egen nysgjerrighet angående «skattejakten» deres. Ved Waldorf-Ritz Hotel venter Irenes far, forretningsmann Alexander Bullock, resignert samtidig som hans kone Angelica og hennes håndlanger Carlo er med på spillet.

Irene vinner spillet, men Godfrey benytter imidlertid anledningen til å adressere sin forakt ovenfor publikums krumspring før han reiser sin vei. Etter å ha innsett hva hun faktisk brakte Godfrey inn i, tilbyr en unnskyldende Irene ham å være hennes egen protesjé og ansette ham som den nye familie-butleren - noe Godfrey takker ja til. Men på hans første dag som den nye butleren blir Godfrey advart av Bullock-familiens hushjelp Molly, om at han bare er den siste i en lang rekke butlere. Men ingen av de tidligere ansatte varte særlig lenge på grunn av alle Bullock-familiens motstridende personligheter og mange krumspring. Til tross for dette viser Godfrey seg å være overraskende kompetent og ressurssterk i sine arbeidsoppgaver. Men Cornelia bærer fremdeles nag til Godfrey, og har til hensikt å forårsake mest mulig problemer for ham - slik at han kan få sparken, og igjen bli hjemløs.

I mellomtiden viser Irene seg å være langt snillere og mer empatisk enn resten av familien hennes, spesielt søsteren - selv om Irene er like bortskjemt og fullstendig naiv. Hun blir etter hvert forelsket i Godfrey. Til slutt blir Godfrey gjenkjent av sin mangeårige venn Tommy Gray, ved et selskap arrangert av Irene. Men Godfrey dikter opp en historie, og Tommy spiller med ved å pynte på Godfreys historie med en ikke-eksisterende kone og fem barn. Etter å ha hørt om dette, kunngjør en forferdet Irene impulsivt sin forlovelse med den overraskede Charlie Van Rumple. Men bryter sammen i tårer og flykter etter å ha blitt gratulert av Godfrey.

Cornelia forsøker å forføre Godfrey. Men når han avviser henne, legger hun igjen perlekjedet sitt under Godfreys madrass og kontakter politiet - med den hensikt å få ham arrestert. Politiet klarte imidlertid ikke å finne igjen perlene inne i madrassen. Lei av Irenes oppførsel, kunngjør Godfrey at han ønsker å trekke seg som butler. Men rett etterpå kunngjør Mr. Bullock for hele familien at virksomheten deres holder på å gå konkurs, og at han har forsøkt å skaffe mer penger ved å forsyne seg av alle aksjonærenes penger bak ryggene deres. Men dette kan også føre til at Mr. Bullocks havner i fengsel, på grunn av anklager om underslag. Men dette kan også føre til at resten av familien blir stående igjen helt uten penger.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «filmweb.no» (norsk). Besøkt 1. juni 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]