William Powell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
William Powell
William Powell by Hurrell.jpg
Powell i 1936.
Født William Horatio Powell
29. juli 1892
Pittsburgh, Pennsylvania, USA
Død 5. mars 1984 (91 år)
Palm Springs, California, USA
Gravlagt Desert Memorial Park
Ektefelle
Barn William David Powell
Utdannelse American Academy of Dramatic Arts
Yrke Skuespiller
Nasjonalitet USA
Aktive år 1911–1955
IMDb IMDbRedigere på wikidata

William Horatio Powell (født 29. juli 1892, død 5. mars 1984) var en amerikansk skuespiller som var kjent for sine sofistikerte, kyniske roller.

Han var en av de største stjernene hos Metro-Goldwyn-Mayer og spilte mot Myrna Loy i fjorten filmer, inkludert den populære Den tynde man-serien.

Powell ble nominert til Oscar for beste mannlige hovedrolle tre ganger for Den tynde man (1934), Godfrey kan alt (1936) og Far og vi andre (1947).

Han døde av hjertestans 91 år gammel.

Barndom[rediger | rediger kilde]

Powell ble født 29. juli 1892 i Pittsburgh i Pennsylvania, som sønn av Nettie Manila og Horatio Warren Powell. Han var enebarn. I 1907 flyttet han med familien til Kansas City i Missouri der han studerte ved Central High School. Familien hans bodde like i nærheten av familien Carpenter. Datteren deres, Harlean Carpenter, ble senere skuespillerinnen Jean Harlow som Powell ble kjæreste med. De to møtte imidlertid ikke hverandre før etter at de begge var kjente skuespillere.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Powell og Myrna Loy i filmen Den store Ziegfeld (1936).

Som 18-åring flyttet Powell til New York for å studere ved American Academy of Dramatic Arts. Deretter jobbet han innen vaudeville og teater. Etter å ha hatt suksess på Broadway, startet Powells Hollywood-karriere med en liten rolle i Sherlock Holmes i 1922. Hans mest minneverdige rolle i en stumfilm var som en bitter filmregissør i The Last Command fra 1928. Der spilte han mot Emil Jannings som ble belønnet med Oscar for beste mannlige hovedrolle for sin rolletolkning. Powells innsats i filmen førte til at han fikk spille sin første hovedrolle i filmen The Canary Murder Case fra 1929. Der spilte han amatørdetektiven Philo Vance, kjent fra krimromanene til S. S. Van Dine.

Powells mest kjente rolle var som Nick Charles i den populære Den tynde man-serien. Serien som i alt bestod av seks filmer, begynte med Den tynde man i 1934. For denne filmen ble Powell nominert til Oscar for beste mannlige hovedrolle for første gang. Myrna Loy spilte hans kone Nora Charles i alle de seks filmene. De ble ett av Hollywoods mest profilerte filmpar og spilte i til sammen fjorten filmer sammen. Powell og Loy spilte også et ektepar i Den store Ziegfeld fra 1936, som vant Oscar for beste film. Samme året ble Powell nominert til Oscar for beste mannlige hovedrolle for komedien Godfrey kan alt.

Powell spilte mot kjæresten Jean Harlow i Dagens skandale fra 1935. De spilte også sammen i I fyr og flamme. Forholdet deres fikk en brå slutt da Harlow 26 år gammel døde av nyresvikt i 1937. Powells sorg over dødsfallet hennes, samt hans egen kamp mot tarmkreft, førte til at han begynte å akseptere færre filmroller. Powell ble nominert for tredje gang til Oscar for beste mannlige hovedrolle for innsatsen hans i Far og vi andre fra 1947. Hans siste film var Mister Roberts fra 1955, med Henry Fonda, James Cagney og Jack Lemmon.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

I 1915 giftet Powell seg med Eileen Wilson, som han fikk sønnen William David Powell sammen med. Ekteskapet tok slutt i 1930. Powells sønn ble en manusforfatter og produsent innen TV, men begikk selvmord i 1968 etter en periode med sykdom.

I 1931 giftet Powell seg med skuespillerinnen Carole Lombard, men ekteskapet varte bare i litt over to år. De beholdt vennskapet og spilte i komedien Godfrey kan alt fra 1936. På dette tidspunktet var Powell kjæreste med skuespillerinnen Jean Harlow. De rakk aldri å gifte seg før hun døde i 1937. Powell betalte 30 000 dollar for kisten og en privat krypt på Forest Lawn Memorial Park i Glendale i California.

I 1940 giftet Powell seg med skuespillerinnen Diana Lewis. Til tross for at de hadde møttes for første gang tre uker før de giftet seg, varte ekteskapet frem til hans død. Powell døde 5. mars 1984 i Palm Springs i California av hjertestans.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]