Glykemisk indeks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Effekten på glukose i blodet av mat med høy (rød kurve) eller lav (blå kurve) glykemisk indeks

Glykemisk indeks eller GI er et tall som forteller hvor mye blodsukkeret stiger når det spises en matvare som inneholder karbohydrater.[1] En matvare har høy glykemisk indeks når blodsukkeret stiger svært mye i løpet av de to første timene etter måltidet. En matvare som fører til at blodsukkeret stiger lite har lav glykemisk indeks.

Indeksen fungerer som en skala, hvor 0 er lavest, og 100 er satt til den glykemiske verdien av druesukker. Lav GI gir langsomt opptak av blodsukker, mens høy GI gir et raskt opptak av blodsukker, noe som resulterer i ubalanse i insulinnivået. Dette er spesielt et problem blant mennesker med diabetes type 1 eller diabetes type 2, men er senere regnet som problematisk for en større del av befolkningen.

Grovt brød, de fleste typer frukt, melk og juice er noen eksempler på matvarer med lav GI.[2] Matvarer med høy GI er blant annet ristet loff og sportsdrikker.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kvam, Merethe (10. august 2021). «Glykemisk indeks». NHI.no. Besøkt 17. desember 2022. 
  2. ^ «Dairy and diabetes». Diabetes UK (engelsk). Arkivert fra originalen 20. september 2022. Besøkt 18. september 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]