Glugg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den danske rekonstruksjonen av Hørning stavkirke ved Moesgård museum i Århus viser tydelig de små lysgluggene øverst på stavveggene i skipet og koret.

Glugg eller glugge (av norr. gluggr, gluggi) er en liten åpning i en vegg, dør, tak eller lignende. Formålet med glugger er å forsyne et rom med luft, gjerne kalt lufteglugge, og lys, gjerne kalt lysglugge. Stavkirkene våre hadde ofte små, runde lysglugger høyt oppe på langveggene. Disse små gluggene var gjerne den eneste kilden til naturlig lys i kirkerommet.

Etter hvert fikk kirkene støpte klokker å kime med, og med tiden ble disse klokkene festet i ei klokkestua på et tårnoppbygg, som sto i direkte tilknytning til kirkebygget. Klokkestua fikk lydglugger som kunne åpnes, typisk avlange og smale gluggeåpninger med lemmer foran, slik at lyden fra klokkene fritt kunne strømme ut og varsle folk, enten det var til gudstjeneste eller brann. Ofte fikk klokkestuene glugger i alle fire himmelretninger, men ikke alltid. Et eksempel på det er Tuft kirke i Ytre Sandsvær i Kongsberg kommune, der klokkestua bare har lydglugger i tre himmelretninger.

Det var også vanlig med glugger i gamle forsvarsverk, som for eksempel Akershus festning og Oscarsborg festning. Dette var ofte slisselignende åpninger, som kunne minne om fullt innrammede skyteskår.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]