Gleditsch/Wilkes-saken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Gleditsch/Wilkes-saken fra 1982 dreide seg om «to fredsforskeres utgivelse av en forskningsrapport basert på innsamling av opplysninger fra åpne kilder og senere sammenstilling av dem til et helhetsbilde som utgjorde en hemmelighet – puslespilldoktrinen».[1] Lyttestasjoner[2] i Nord-Norge, og deres betydning, var hemmeligheten som ble avslørt.[3] (Saken er blitt forvekslet[4][5] med Loran C-saken, som dreide seg om offentliggjøring av eksistensen til radiosendere brukt til navigasjon.[6])

Nils Petter Gleditsch og Owen Wilkes ble dømt for overtredelse av straffeloven §§ 90 og 91 til betinget fengselsstraff, bot og saksomkostninger.

Bakgrunnen[rediger | rediger kilde]

«Fram til 1976 ble det betraktet som en hemmelighet at den militære etterretningstjenesten i Norge drev avlytting av radiosignaler. I telefonkatalogen kunne en imidlertid finne seks stasjoner som var ført opp under «Forsvarets radiostasjon». Fire av disse stasjonene lå i Finnmark, to meget nær grensen til Sovjetunionen. Ifølge den statlige eiendomsfortegnelsen ligger disse stasjonene under sentrale forsvarsmyndigheter og ikke under Forsvarets Fellessamband eller de enkelte våpengrenene. De sivilt ansatte ved disse stasjonene er fagorganisert i en spesiell avdeling av Norsk Tjenestemannslag, separat fra den avdelingen som organiserer andre sivilt ansatte i Forsvaret. Og endelig: den militære etterretningstjenesten i Sverige som driver radioavlytting, heter Forsvarets Radioanstalt. Kombinerer en disse opplysningene – eller bare en del av dem – er det vanskelig å unngå den slutning at disse seks stasjonene driver med radioavlytting», skrev Owen Wilkes og Nils Petter Gleditsch ifølge nettstedet tidsskrift.dk.[7]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sitat fra Straffelovkommisjonens delutredning VIII (NOU 2003:18 Rikets sikkerhet)
  2. ^ Straffelovkommisjonens delutredning VIII (NOU 2003:18 Rikets sikkerhet)
  3. ^ side 183 av Inger Marie Sunde «Arkivert kopi» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 20. mars 2012. Besøkt 19. juni 2011. 
  4. ^ side 183 av Inger Marie Sunde i år 2007 «Arkivert kopi» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 20. mars 2012. Besøkt 19. juni 2011. 
  5. ^ Bokanmeldelse i 2009 av Aage Borchgrevink http://www.aftenposten.no/kul_und/litteratur/article3175421.ece
  6. ^ http://www.aftenposten.no/kul_und/litteratur/article3175421.ece
  7. ^ Jfr Owen Wilkes & Nils Petter Gleditsch, 1981: Onkel Sams kaniner (Oslo: Pax), kap. 1 og http://www.tidsskrift.dk/visning.jsp?markup=&print=no&id=100162[død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Hellebust, Anders; Aftenposten Morgen – Kronikk (07. april 1988, side 6) (Atekst)