Telefonkatalog

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Amerikansk telefonkatalog fra 1878
Svensk telefonkatalog fra 1928

Telefonkatalog er en samling av telefonnummer sortert etter abonnentnavn innen et område.

I Norge[rediger | rediger kilde]

Allerede i 1880, et halvt år etter at telefonanlegget ble opprettet, ble den første fortegnelse over abonnenter i Christiania utgitt som en side i Morgenbladet. Den inneholdt 169 oppføringer.[1] To år etter kom den første katalogen i bokform, utgitt av International Bell Telephone Co. som drev telefonnettet i Christiania.[2] Den første rikstelefonkatalogen for Norge ble utgitt i 1896. Allerede i 1912 var den på over tusen sider og måtte deles i flere deler.[3]

Fra rundt 1995 ble næringsforetak oppført separat i katalogen på rosa sider. Gule Sider var en separat katalog med bransjesortering av bedrifter distriktsvis.

I 2012 var det slutt på telefonkatalogen i papirform.[4] I 2017 kom den siste papirutgaven av Ditt Distrikt, en mer lokal versjon av den tidligere utgitte telefonkatalogen.

Bedriftskatalogen[rediger | rediger kilde]

Telenor utga i 1988 en separat landsdekkende telefonkatalog. Den het Bedriftskatalogen frem til 2000 da den skiftet navn til Bizkit. Utstrakt bruk av telefaks i næringslivet og separat oppføring av telefaksnummer i egen kolonne var spesielt for denne katalogen som også var delt i et alfabetisk register med foretaksnavn og et bransjeregister. I 2006 skiftet den navn til Proff og er i dag Norges fremste portal for informasjon om næringslivet. Siste papirutgave kom i 2008, og er i dag på kun på nett. www.proff.no

Dataregistre[rediger | rediger kilde]

Utviklingen innen data- og teleteknikk har muliggjort effektiv bruk av dataregistre. Internetteknologien gjør effektiv bruk av dataregistre mulig, og oppkobling til foretaksregistre og telefonregistre skjer i dag ved bruk av datamaskin. Bransjeoppføringene i slike registre er generelle og gir lite presis informasjon ved søk etter bestemte bedriftstyper og produkter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rafto 1955, s. 170
  2. ^ Jahren 1996, s. 113
  3. ^ Svanberg, side 161
  4. ^ Slutt for telefonkatalogen på papir Arkivert 29. oktober 2013 hos Wayback Machine.. na24.no. (27. november 2011)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]