Telefonkatalog

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Amerikansk telefonkatalog fra 1878
Svensk telefonkatalog fra 1928

Telefonkatalog er en samling av telefonnummer sortert etter abonnentnavn innen et område.

I Norge[rediger | rediger kilde]

Allerede i 1880, et halvt år etter at telefonanlegget ble opprettet, ble den første fortegnelse over abonnenter i Christiania utgitt som en side i Morgenbladet, den inneholdt 169 oppføringer.[1] To år etter kom den første katalogen i bokform, utgitt av International Bell Telephone Co. som drev telefonnettet i Christiania.[2] Den første rikstelefonkatalogen for Norge ble utgitt i 1896. Allerede i 1912 var den på over tusen sider og måtte deles i flere deler.[3] Fra rundt 1995 ble næringsforetak oppført separat i katalogen på rosa sider. Gule Sider var en separat katalog med bransjesortering av bedrifter distriktsvis. I 2012 var det slutt på telefonkatalogen i papirform.[4] I 2017 kom den siste papirutgaven av Ditt Distrikt, en mer lokal versjon av den tidligere utgitte telefonkatalogen.

Bedriftskatalogen[rediger | rediger kilde]

Telenor utga i 1988 en separat landsdekkende telefonkatalog. Den het Bedriftskatalogen frem til 2000 da den skiftet navn til Bizkit. Utstrakt bruk av telefaks i næringslivet og separat oppføring av telefaksnummer i egen kolonne var spesielt for denne katalogen som også var delt i et alfabetisk register med foretaksnavn og et bransjeregister. I 2006 skiftet den navn til Proff og er i dag Norges fremste portal for informasjon om næringslivet. Siste papirutgave kom i 2008, og er i dag på kun på nett. www.proff.no

Dataregistre[rediger | rediger kilde]

Utviklingen innen data- og teleteknikk har muliggjort effektiv bruk av dataregistre. Internetteknologien gjør effektiv bruk av dataregistre mulig, og oppkobling til foretaksregistre og telefonregistre skjer i dag ved bruk av datamaskin. Bransjeoppføringene i slike registre er generelle og gir lite presis informasjon ved søk etter bestemte bedriftstyper og produkter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rafto 1955, s. 170
  2. ^ Jahren 1996, s. 113
  3. ^ Svanberg, side 161
  4. ^ Slutt for telefonkatalogen på papir. na24.no. (27. november 2011)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]