Glanssnutebiller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Glanssnutebiller
Limnobaris t-album i paring
Limnobaris t-album i paring
Vitenskapelig(e)
navn
:
Baridinae
Norsk(e) navn: Glanssnutebiller
Hører til: Snutebiller, Curculionoidea, Cucujiformia, Polyphaga,
biller,
insekter
Antall arter: 4300, tre i Norge
Habitat: terrestrisk, på planter
Utbredelse:
Delgrupper:

Glanssnutebiller (Baridinae) er en gruppe av biller som hører til familien snutebiller (Curculionidae). Disse billene er oftest blankt svarte og mange lever på planter i korsblomstfamilien (Brassicaceae), som omfatter blant andre kål og raps. Noen av artene kan derfor opptre som skadedyr.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore, avlange snutebiller, som oftest svarte med en dempet (skokrem-aktig) glans, noen ganger er oversiden helt eller delvis dekket med lyse skjell. Snuten er lang, slank og krum og normalt rettet mer eller mindre nedover. Antennene sitter festet i snutens ytre halvdel, ofte nær spissen. De er middels lange, knebøyde, og antenneskaftet (det innerste leddet) er noe kølleformet. Brystskjoldet (pronotum) er avrundet, bakerst like bredt som dekkvingene, og sterkt punktert. Dekkvingene har tydelige punktrader, og beina er temmelig korte.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Glanssnutebillene lever på planter, spesielt på arter i korsblomstfamilien (Brassicaceae), men også på en rekke andre planter, blant annet solsikke og reseda. Noen arter opptrer av og til som skadedyr. På den andre siden er noen arter i denne gruppen ganske sjeldne og kanskje truede.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Limnobaris dolorosa
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Silfverberg, H. 1992. Enumeratio Coleopterorum Fennoscandiae, Daniae et Baltiae (Liste over Nordens biller). Helsinki.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]