Gladiatorara

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gladiatorara
Nomenklatur
Ara ambiguus
Bechstein, 1811
Populærnavn
gladiatorara
Hører til
Ara,
araer,
parakitter
Miljøvern
IUCNs rødliste:[1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

EN — Sterkt truet

Økologi
Habitat: terrestrisk, regnskog og tropisk klima
Utbredelse:

Gladiatorara (Ara ambiguus) er en art i slekten Ara. Arten er strekt truet (VU) for utryddelse.[1] Fuglen er utbredt i Mellom-Amerika og det nordvestlige Sør-Amerika, der den overlever som to distinkte underarter.

Nominatformen A. a. ambiguus finnes fra Honduras til det nordvestre Colombia, mens A. a. guayaquilensis finnes i Vest-Ecuador. Totalbestanden består av cirka 3 700 individer, hvorav færre enn 2 500 voksne.[1]

Det er kun mindre forskjeller i utfargingen mellom underartene. Fuglen blir typisk 85–90 cm lang, målt fra hodet til tuppen av stjerten, og veier omkring 1 300 gram. Begge underartene har en karakteristisk rød pannelapp i overkant av overnebbet, som er sort. Den ytre halvdelen av vingene er stålblå på oversiden og mørkerød på undersiden. Bakre del av ryggen og de midtre halefjærene er også stålblå, mens de ytre halefjærene er mørkerød.

Utfargingen av fjærdrakten gjør at gladiatorara kan forveksles med soldat (Ara militaris), men sistnevnte er fysisk mindre og har gule fjær der denne har mørkerøde.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]