Bordsirkelsag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Gjerdesag»)
Bordsirkelsag.
Et emne som sages på tvers på en bordsirkelsag.

En bordsirkelsag eller bordsag er en sirkelsag som er montert på et bord som er lagd for å sage treemner på både tvers og på langs. De er ofte store og robuste, og er monterte på et bord med et sagblad som peker opp. Man kan typisk få tak i bordsirkelsager med motoreffekt fra 1000 til 2500 watt avhengig av hvor kraftig man skal ha.[trenger referanse] På bordsirkelsagen er det montert et anlegg som fører emnet rett med sagbladet og anlegget kan stilles fra 0 til 180 grader.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den første bordsirkelsagen kom i 1878 og var oppfunnet av selskapet W.R. & John Barnes i Rockford, Illinois i USA. Sagene var pedaldrevne, det vil si at operatøren brukte føttene for å få sagbladet til å spinne. Senere kom det dampdrevne maskiner. I 1929 ble de første samlebåndene tatt i bruk i fabrikker i USA, og dette skapte helt nye muligheter for masseproduksjon. I fabrikkene hadde de dampdrevne og elektriske sirkelsager som ble ble tilpasset til hjemmebruk. I 1929 introduserte den amerikanske verktøyprodusenten Delta en bordsirkelsag som ble kalt «American Boy»; det nye verktøyet bestod av to arbeidsbenker med en motor som var montert på et stativ og drev sagbladet med en drivrem.[1] Boice-Crane introduserte en ny type bordsirkelsag der sagbladet var montert direkte på motoren og kunne stilles i vinkel i forhold til bordflaten, fra 0 til 180° grader. I 1936 lanserte Delta Rockwell Uni-Saws grunnlegger Herbert Tautz et tungt, flatt og jevnt bord som var laget av støpejern som hindret motorens vibrasjoner. Tautz hadde dermed skapt en standard bordsirkelsag som var egnet til bruk av både hobbysnekrere og profesjonelle.

Bygningssag[rediger | rediger kilde]

En bygningssag eller gjerdesag er en type bordsirkelsag. Sagbladet er svingbart, og kan manøvreres i tre retninger. Det kan løftes, svinges fra minimum 0° til 90° på tvers og krenges fra 0° til 45°. Alle moderne bygningsager er laget slik at alle operasjoner kan gjøres fra samme side på sagen.[trenger referanse]

Arne Gjerde, oppfinneren av gjerdesagen, hadde funnet ut at hvis man monterte universalledd og et dreieledd på løftespaken til sagbladet, slapp man å flytte seg rundt sagen når man skulle utføre de ulike operasjonene. Sagen han konstruerte i 1947 var den første i sitt slag, og har ført til at mange bruker ordet gjerdesag som et synonym for bygningssag.[2][3][4]

Sikkerhet[rediger | rediger kilde]

Bordsag er en avansert type sag som kan være meget farlig å bruke, både for trent og utrent personell, av to grunner:

  • Operatøren holder materialet som sages i stedet for å holde i sagen, hvilket gjør at det er fort gjort å ved uhell bevege fingrene inn i det spinnende sagbladet.
  • Bordsager kan også gi farlig tilbakeslag (kickback).

Bordsager er populære til profesjonell og hobbybruk når det skal sages mye, særlig når det skal gjøres mye kløyvsaging (saging på langs). Selv om det er gjort mange tekniske fremskritt for å gjøre den litt sikrere er det stor oppmerksomhet rundt opplæring for sikker bruk av denne typen sag.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Burns, Timothy (26. september 2017). «Delta 34-010 Miter Box Parts | Company History». HomeSteady | The ultimate guide for all your household needs. (engelsk). Homesteady. Besøkt 5. mars 2022. 
  2. ^ «Gjerdesagen». Boken om oppfinnelser. Oslo: Schibsted. 1990. s. 214. ISBN 8251613493. 
  3. ^ Husbyggeren. "Sagen som gjenoppbygde Norge"
  4. ^ Ernex. "Skapt av fagmann for fagfolk!"

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]