Gjengetape

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gjengetape (0.076 mm x 12 mm)

Gjengetape eller gjengeteip er et tynt bånd som brukes av rørleggere til tetning av rørkoblinger.[1] Teflontape er en vanlig type gjengetape som er laget av polytetrafluoreten (PTFE, også kjent som teflon). Båndet er svært tynt (typisk 0.076 mm). Båndet vikles om gjengene (hann-delen av sammenføyningen) i flere omganger. Når rørene blir skrudd sammen, vil gjengetapen fjerne slark og lekkasjer i sammenføyningen og fungere som en pakning. Pakninger av teflon er svært motstandsdyktig mot de fleste kjemikalier, og angripes selv ikke av kongevann.

Når man skal vikle gjengetape, begynner man ytterst på rørenden og vikler med gjengene (med klokken når man ser røret fra enden) innover på røret.[1]

Gjengetapen har etterhvert erstattet stry som tetningsmiddel.

Feilmontering[rediger | rediger kilde]

For mye gjengeteip kan føre til at rørgjengene ikke kan skrus ordentlig sammen, hvilket reduserer kontaktarealet til gjengekoblingen. Overskytende gjengeteip som blir hengende på innsiden av røret kan løsne og tette igjen ventiler lengre nede i rørsystemet. Av disse årsakene blir gjengeteip ansett å ikke være egnet til hydrauliske systemer med høyt trykk.

Helsefarer med PTFE[rediger | rediger kilde]

PTFE er stabilt fra -268 °C opp til 260 ˚C, før det dekomponerer sakte opp til 400 °C og deretter dekomponerer raskt. Overopphetning og dekomponering av teflon kan produsere perfluoroisobutylen, som er 10 ganger giftigere enn fosgen. Innhalering av små mengder kan være dødelig.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Bergland, Håvard (1935-) (1994). Montering og reparasjonsteknikk. Oslo: Universitetsforl. s. 124. ISBN 8200412830.