Giovanni Falcone

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tegning av Falcone av Luigi Oldani
Minnestein over Falcone hvor han ble drept

Giovanni Falcone (født 18. mai 1939 i Palermo, død 23. mai 1992 i Capaci nær Palermo) var en italiensk dommer som på 1980- og 1990-tallet fikk en hovedrolle i kampen mot mafiaen, og ble myrdet på grunn av dette.

Etter at en kampanje mot mafiaen på Sicilia oppnådde viktige resultater, slo mafiaen tilbake med drapene på Falcone og hans kollega Paolo Borsellino (som døde kort tid senere, den 19. juli 1992). Falcone ble drept da han sammen med sin kone Francesca Morvillo – som også var dommer – og sine livvakter kjørte på motorveien mellom Palermo og Palermo internasjonale flyplass, som dengang het Punta Raisi. En bombe under veien ble detonert da de passerte i en fart som ble beregnet til omkring 160 km/t. Alle i bilen omkom momentant.

Etterforskere mener at mordet ble bestilt av Salvatore Riina, som senere er fengslet for livstid for andre forbrytelser.

Flyplassen i Palermo fikk etter drapene navnet «Aeroporto Falcone e Borsellino», og et minnesmerke av kunstneren Tommaso Geraci med inskripsjonen «Falcone - Borsellino - De Andre - Det nye Sicilias stolthet» er reist der.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Giovanni Falcone – bilder, video eller lyd