Giovanni Colonna den yngre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Giovanni Colonna den yngre
COLONNA GIOVANNI.JPG
Født12. århundre
Roma, Carbognano
Død28. januar 1245 (juliansk)
Palestrina
Beskjeftigelse Katolsk prest

Giovanni Colonna den yngre, født ca. 1170, død 28. januar 1245, var kardinal i Den katolske kirke. Han ble utnevnt av pave Innocens III i 1212.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han var nevø til Giovanni Colonna den eldre som også var kardinal.

Utsending til Konstantinopel[rediger | rediger kilde]

I 1217 ledsaget han den nyutnevnte keiser i Det latinske riket, Peter II av Courtenay, på reisen til Konstantinopel som pavelig legat. Underveis ble begge arrestert og fengslet i Despotatet Epirus, kardinal Colonna ble etter hvert satt fri, mens Peter II døde i fangenskap i Epirus i 1219. Colonna returnerte til Roma i 1222 og brakte da med seg en verdifull relikvie fra Konstantinopel; en del av søylen hvor Jesus ble pisket. Denne står fortsatt i kapellet som han innredet for dette i sin titularkirke, Santa Prassede.

Regent i Det latinske riket[rediger | rediger kilde]

Det latinske riket sto fra desember 1219 uten keiser fordi keiserinne Yolanda av Flandern var død i 1219 og hennes sønn Robert I av Courtenay som var utropt til keiser etter henne fortsatt befant seg i Frankrike. Hans regent Conon de Béthune døde i desember 1219 bare noen måneder etter at han var utnevnt. Giovanni Colonna ble utnevnt til regent i 1220 og fungerte fram til Robert I hadde ankommet og ble kronet til keiser 25. mars 1221.

Kardinal[rediger | rediger kilde]

Giovanni Colonna ble kreert til kardinal til kirken Santa Prassede av pave Innocens III under konsistoriet den 18. februar 1212[1]. Han deltok i flere konklaver (pavevalg):

Kardinal Colonna døde sannsynligvis 28. januar 1245[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Biografi på The Cardinals of the Holy Roman Church
  2. ^ Paravicini Bagliani, Cardinali di curia e "familiae" cardinalizie. Dal 1227 al 1254, I, 13